۲۲ مهر ۱۳۸۷، ۰:۰۱
کد خبر: 8106702
T T
۰ نفر
نگاهی به واکنش ها نسبت به تغییرات در دولت افغانستان ..................................................
تهران ، خبرگزاری جمهوری اسلامی 87/07/22 سیاسی.کرزی .دولت .انتخابات کابل ـ اعلام تغییرات در کابینه افغانستان، شنبه این هفته با واکنش متفاوتی از سوی نمایندگان و شخصیت های سیاسی این کشور رو به رو شد.
به گزارش ایرنا، برخی آن را کودتای حامد کرزی رییس جمهور این کشور یاد کردند، بعضی دیگر این تغییرات را عامل افزایش بحران، تعدادی هم آن را دیرهنگام ظاهری و برخی ها نیز آن را اعمال ملاحظات قومی دانستند.
ترمیم دولت در حالی صورت گرفت که کمتر از یکسال به زمان برگزاری دومین دوره انتخابات ریاست جمهوری افغانستان، پس از سه دهه جنگ داخلی باقی مانده است.
هر چند کمیسیون مستقل انتخابات، زمان برگزاری دومین انتخابات ریاست جمهوری و شورای ولایتی را 18 مهر سال 1388خورشیدی اعلام کرد، اما محمد یونس قانونی رییس مجلس 249نفری افغانستان روز یکشنبه تاخیر در زمان برگزاری انتخابات را تخلف از قانون اساسی دانست.
رقیب انتخاباتی کرزی در دوره نخست ریاست جمهوری گفت که هیچ کس حق ندارد زمان برگزاری انتخابات را حتی یک روز به تاخیر اندازد.
دوره پنج ساله ریاست جمهوری کرزی خرداد سال آتی پایان می یابد که در صورت برگزاری انتخابات در تاریخ اعلام شده، زمان ریاست جمهوری وی بیش از مدت تعیین شده در قانون اساسی خواهد بود.
پیشتر کرزی در گفت وگو با خبرنگاران گفته بود که حتی حاضر نیست یک روز هم بیش از آنچه قانون تعیین کرده است، در این مسوولیت باقی بماند.
این در حالیست که مخالفان سیاسی رییس جمهور بر این باورند که کمیسیون مزبور نقش اجرایی دارد و نمی تواند تاریخ برگزاری انتخابات را تغییر دهد.
بر اساس قانون، مقدمات شروع برگزاری انتخابات باید دو ماه زودتر از پایان ریاست جمهوری یعنی در اوایل ماه فرودین 88 آغاز شود.
دست اندرکاران برگزاری انتخابات استدلال می کنند، با توجه به شرایط اقلیمی کشور و بارش برف و باران امکان شروع امور انتخابات در فرودین ماه میسر نیست و در این موقع از سال بسیاری از راه ها و جاده ها در افغانستان به دلیل نا مساعد بودن هوا و یخبندان بسته است.
به گفته مسوولان کمیسیون مزبور برگزاری انتخابات در 18 مهر زمان مناسبی خواهد بود.
این در حالیست که کار ثبت نام از رای دهندگان هفته قبل شروع و به مدت چهار ماه ادامه دارد و پیش بینی می شود، حدود هشت میلیون نفر ثبت نام کنند.
شروع ثبت نام از افرد واجد شرایط حق رای در حالی آغاز شد که به گفته علم گل کوچی نماینده عشایر در مجلس نمایندگان 22 ولایت از 34 ولایت کشور با مشکل ناامنی ها مواجه است.
این کشور به دلیل مشکل اقتصادی به تنهایی قادر به تامین هزینه برگزاری انتخابات ریاست جمهوری نیست، لذا جامعه جهانی با هدف کاهش هزینه ها به دولت افغانستان پیشنهاد کرده است که انتخابات به صورت تجمیع برگزار شود که با این پیشنهاد نیز مخالفت شده است.
از اینرو نهاد یاد شده 18 مهر سال آتی را زمان برگزاری دومین دوره انتخابات ریاست جمهوری و شورای ولایتی تعیین کرد، موضوعی که اجماع کلی در این رابطه میان دولت و گروه های سیاسی مخالف دولت دراین تاریخ وجود ندارد در چنین شرایطی کرزی رییس جمهور افغانستان پس از مدت ها شایعه ایجاد تغییرات در دولت را انجام داد.
این نخستین تغییرات در دولت وی است که انجام می شود، کرزی سه نفر از وزیران را جابجا و دو چهره جدید دولتی چندان شناخته نشده را وارد کابینه خود کرده است و با ارتقاء پست محمد صادق مدبر از معاونت به عنوان رییس اداره امور و شورای وزیران موافقت کرده است.
با اعلام تغییرات در دولت، محمد حنیف اتمر وزیر آموزش و پرورش جانشین ضرار احمد مقبل وزیر کشور شد، مقبل نیز جانشین شیرمحمد اعتباری گردید، هنوز برای اعتباری پستی در نظر گرفته نشده است.
فاروق وردگ که پیش از این معاون امور پارلمانی دولت بود، جانشین اتمر در وزارت آموزش و پرورش شد و اسدالله خالد والی پیشین قندهار که وزیر وقت خارجه کانادا خواهان برکناری وی شده بود، جاشنین وردگ شده است.
کرزی، عبیدالله رامین را که قبل از وزارت در امور بارزگانی فعالیت داشت، برکنار کرد و آصف رحیمی که معاون وزیر توسعه روستایی بود را به عنوان وزیر کشاورزی انتخاب کرد.
گفتنی است وزرای پیشنهادی نیاز به رای اعتماد مجلس نمایندگان دارند.
روزنامه هشت صبح چاپ افغانستان روز دوشنبه، تغییرات اخیر در کابینه را باعث افزایش بحران دانست و نوشت: رییس جمهور به حدی با واژه وحدت ملی بازی کرده که این واژه رنگ باخته است.
به نوشته این روزنامه، نبود ترکیب ملی در این تغییرات یکی از انتقادات اساسی منتقدین نظام است و برخی نمایندگان تغییرات را بازی نافرجام کرزی در راستای تبلیغات انتخاباتی می دانند.
این روزنامه به نقل از فضل الله مجددی نماینده مردم لوگر در مجلس نوشته است که این تغییرات یک مانور سیاسی است و به خاطر کسب رضایت برخی گروه های داخلی و خارجی صورت گرفته است.
شکیبا هاشمی هم ولایتی کرزی و نماینده مردم قندهار در مجلس نمایندگان گفت که این تغییرات اصلا موثر نیست و رییس جمهوری می خواهد با چنین بازی به چشم مردم خاک بپاشد.
وی اظهار داشت: این خیلی جالب است که یک والی ناکام (اسدالله خالد) وزیر می شود و وردگ به سفره از قبل آماده اتمر می نشیند.
وی افزود: کسانی که ظاهر کرزی را می بینند فکر می کنند او به همه اقوام احترام می گذارد و ترکیب قومی را در تمام امور رعایت می کند.
هاشمی کرزی را یک پشتون متعصب عنوان کرد که به گفته وی در طول این چند سال تبعیض نژادی را به اوج رسانیده است.
وی گفت: در حالیکه کرزی تبلیغات انتخاباتی خود را با تغییرات ناهمگون در کابینه آغاز کرده است، برادرش چهار هزار نفر را در شورای ولایتی قندهار و چهار هزار نفر را هم در خرقه مبارک مهمان کرد.
این روزنامه در ادامه نوشت: تغییرات اخیر با حفظ احتیاط در برهم نزدن منافع کشورها صورت گرفته است و مجلس به این تغییرات چشم بسته رای اعتماد خواهد داد.
روزنامه راه نجات هم نوشت که بنا بر اعلام دولت تغییرات برای بهبود اوضاع کشور صورت گرفته است.
این روزنامه منتقد دولت با طرح این سووال که آیا تغییرات در بهبود اوضاع کمک خواهد کرد؟ افزود: چرا برای بهبود اوضاع از افراد جدید استفاده نشده است و تغییرات در حالی انجام می شود که مدت کمی به پایان مهلت قانونی ریاست جمهوری باقی مانده است.
این روزنامه یاد آور می شود که تغییرات به این صورت، نه تنها هیچ تاثیری در بهبود اوضاع ندارد، بلکه اوضاع را بدتر خواهد کرد.
راه نجات به نقل از نورالحق علومی، نماینده مردم قندهار نوشت: رییس جمهور و تیم همراهش به تنهایی نمی توانند کشور را اداره کنند، بلکه باید در اداره کشور، مردم و شخصیت های مردمی حضور داشته باشند.
وی تغییرات در دولت را، اساسی ندانست و گفت: باید تحولاتی ایجاد کرد که در آن طیف وسیعی از مردم حضور داشته باشند، در حالیکه در تغییرات فعلی رییس جمهور است و تیم کاری سابقش ! به نوشته این روزنامه: مردم بر این عقیده هستند که اگر یک وزیر و یا مسوول دولتی، در یک پست ناموفق است، با تغییر و جابجایی وی در پست جدید، او چگونه می تواند در آن پست موفق عمل کند؟ این روزنامه در ادامه نوشت: معلوم نیست که نقش دولت های خارجی در این تغییرات تا چه اندازه است، آیا این اقدام با در نظر گرفتن منافع مملکت و مردم صورت گرفته است یا خیر؟ آرمان ملی دیگر روزنامه افغانستان نوشت: کرزی در ترمیم کابینه ملاحظات قومی را در نظر گرفته است و سرانجام پس از ماه ها انتظار، اینکار با یک عمل قوم گرایانه به شکل ناقص انجام شد.
این روزنامه مخالف دولت افزود: کرزی بر خلاف توقع مردم که همانا برچیدن بساط وزرای ناکارآمد و جذب افراد با کفایت بود، تنها قادر شد پنج تن از اعضای حکومت را جابجا کند و دراین راه پای از گلیم اعتبار کابینه کنونی نیز فراتر گذاشت و با تحویل وزارت کشور به یک پشتون، حق قومیت دیگری را نیز پایمال کرد.
به نوشته آرمان ملی ضراراحمد مقبل از یاران کرزی بود که مورد بی لطفی قرار گرفت و به یک وزارت درجه دوم، تنزل مقام یافت.
این روزنامه افزود: افغان ها می دانند که جابجایی اتمر به خاطر توجه کرزی به معارف نبود، بلکه می خواست با این کار از مدیریت اتمر در جابجایی کادرها در وزارت کشور بر بنیاد مراتب قومی و آنهم به سود قوم پشتون کار بگیرد.
اتمر این کار را تا جابجایی در پایین ترین مراتب وزارت آموزش و پرورش انجام داد و معلوم است که وی در وزارت بسیار مهم کشور نیز چنین راهکاری را در پیش خواهد گرفت.
این روزنامه تاکید کرد: تغییرات در کابینه در حالی انجام می شود که از عمر نامیمون حکومت کرزی فقط 9 ماه باقیمانده است و پس از آن مردم بر اساس قانون اساسی، شاهد انتخابات دیگری خواهند بود.
به اعتقاد نویسنده آرمان ملی، گرچه تغییرات در کابینه بسیار ضروری بود ولی باید این کار با دقت و رعایت موازینی انجام می شد که مردم توقع آنرا داشتند.
آرمان ملی افزود: فاروق وردک چهره ای است که گرایش قومی او بیشتر از اتمر در امور کاری دیده شده است.
این روزنامه نوشته است تغییر در کابینه هیچ دردی از دردهای بیشمار افتصادی و اجتماعی مردم را درمان نمی کند.
آرمان مالی این تغییرات را کودتا علیه حضور تاجیک ها در دولت تلقی کرد و نوشت: در تغییرات تازه، حنیف اتمر که نیروی امنیتی حزب دموکراتیک خلق بود، به وزارت کشور رفت.
ضرار احمد مقبل که در گذشته از همکاران نزدیک احمدشاه مسعود بود به وزارت مهاجرین رانده شد.
این روزنامه افزود: کرزی از آغاز کارش تاکنون به جای ساختن ملت واحد که وظیفه هر رییس جمهور است، برعکس به کار قومی ساختن هرچه بیشتر کشور و پاشیدن تخم نفاق و بدبینی در میان مردم کار کرده است.
نتیجه این رویارویی های قومی شورش مردم شمال و نقاط مرکزی علیه دولت خواهد بود.
این شورش ها یا جنبه قومی خواهد داشت، یا جنبه قومی خواهد گرفت و یا جنبه قومی داده خواهد شد.
به اعتقاد نویسنده آرمان ملی از این وضعیت ناتو و کشورهای هم پیمان آن شماره 262 ساعت 23:07 تمام
۰ نفر