۱۹ تیر ۱۳۸۷، ۰:۰۱
کد خبر: 8092060
T T
۰ نفر

از: احمد فراهانی

۱۹ تیر ۱۳۸۷، ۰:۰۱
کد خبر: 8092060
از: احمد فراهانی آمریکا و تروریسم رسانه ای: اهداف و رویکردها ..................................................
خبرگزاری جمهوری اسلامی 87/04/19 اسلام آباد - اواخر ماه گذشته میلادی یکی از نمایندگان کنگره آمریکا طرحی را ارایه داد که بر منای آن قرار است پنج کانال تلویزیونی الرافدین ، الاقصی ، المنار، الزوراء و العالم در فهرست سازمان های تروریستی قرار بگیرد.
این طرح که در شورای نمایندگان کنگره نیز به ثبت رسیده همچنین از کشورهای خاورمیانه و دولت های طرفدار و دوست آمریکا خواسته تا با واکنش رسمی خود تبلیغات ضد آمریکایی را نکوهش کنند.
به نظر می رسد تلاش نمایندگان کنگره آمریکا برای محدود کردن فعالیت این چند شبکه و قرار دادن این شبکه در فهرست سازمان های تروریستی اوج انحطاط رسانه ای غرب است.
در حالیکه خود آنها تلاش می کنند با تاسیس شبکه خبری عرب زبان و فارسی در منطقه خاورمیانه به ارزشهای بومی و اسلامی هجوم ببرند، مسدود کردن صدای چند شبکه خبری مستقل را می تواند به آنها درپنهان کردن واقعیات آنچه که درخاورمیانه می گذرد کمک کند.
بطور قطع انعکاس واقعیات اخبار افغانستان و سپس پخش آثار زیانبار حمله آمریکا به عراق و وسعت خرابی هایی ، وجهه دولت آمریکا در کشورهای اسلامی را به شدت مخدوش کرده است.
عراق یکی از دغدغه های اصلی آمریکا محسوب می شود، موفقیت کامل در زمینه اشغال این کشور و تثبیت آرامش در این کشور می تواند الگویی برای کشورهای دیگر عربی باشد و رسانه ها و به ویژه تلویزیون می تواند در راستای فرهنگ سازی، اطلاع رسانی و همسو کردن افکار عمومی با نیات و اهداف دولت آمریکا نقش بارزی ایفا می کنند.
از نظر آمریکایی ها، کشورهای اسلامی و رسانه های آنها، مهد تولد و پرورش تروریسم و بنیادگرایی محسوب می شوند و مصداق هایی مانند شبکه های خبری المنار و یا العالم که به زعم آنها از این تفکر حمایت می کنند، باید در نطفه خفه شوند.
از نظر نومحافظه کاران حاکم بر ایالات متحده، محدود کردن شبکه های مستقل خبری و غیر وابسته در راستای اهدافی چون جلوگیری از تغییر وجهه آمریکا نزد ملت های عرب و مسلمان، خنثی کردن برنامه های ضدآمریکایی، تثبیت موقعیت در عراق، بسترسازی فرهنگی برای حضور بلندمدت در منطقه، جلوگیری از گسترش بنیادگرایی و مقابله فرهنگی و خبری با رسانه های ضد آمریکایی و در نهایت ایجاد زمینه برای تغییرات احتمالی در رژیم های منطقه انجام می شود.
در چارچوب کلی تر و بر اساس راهبرد و دکترین امنیت ملی آمریکا، رفتار رسانه ها در مناطق مختلف جهان باید براساس راهبردی کلی تعریف شود: - ایالات متحه آمریکا باید در نظام بین الملل قبله عالم شناخته شود.
- الگوهای سیاسی، فرهنگی و اقتصادی این قبله عالم ، باید مدل و سرمشق جهان به ویژه دولت ها و ملت های خاورمیانه، شمال آفریقا و جهان اسلام قرار گیرد - فرهنگ، مذهب خمیرمایه اصلی و اساسی جهان اسلام، خاورمیانه و شمال آفریقا را تشکیل می دهد.
ایجاد تغییرات بنیادین در این منطقه از جهان که خود را قبله عالم فکری و فرهنگی تلقی می کند، به منظور تبدیل به قبله عالم جهانی ـ ایالات متحده آمریکا ـ مستلزم ایجاد تغییرات و تعدیلات در فرهنگ و نظام ارزشی ـ فکری ، اخلاقی و عملی ـ حاکم بر این جوامع است .
از این رو، اساس تغییر رژیم ها در جهان اسلام تغییر رژیم فرهنگی است و بدون ایجاد دگرگونی در فرهنگ و مذهب جوامع نمی توان انتظار بروز و ظهور تحول در حوزه های سیاسی ، اقتصادی و نظامی ـ امنیتی را داشت .
تغییر رژیم فرهنگی متکی بر ایجاد دگرگونی در نظام ارزش ها، باورها، اخلاق و اعمال است و لذا مراکزی که به این سه بخش اندیشه ، گفتار و کردار سمت و سو می دهند باید در جهت این اهداف تغییر رژیم فرهنگی به استخدام درآیند و در صورت ناهماهنگی منزوی و یا مضمحل گردند.
نظام خانواده ، آموزش و پرورش ، آموزش عالی ، مذهب و اخلاق ، هویت ملی و بومی ، سنن ورسوم و سنت های دیرین ، معیارها و گفتمان های نهادینه شده باستان همه و همه باید در خدمت فرایند تغییر رژیم فرهنگی درآیند.
چنانچه مجموعه ای در این خصوص مقاومت نمود باید با شوک ، هیمنه و ابهت (ضربات ناگهانی ، مقتدرانه و ذلیل کننده ) از سر راه برداشته شود و می توان گفت که تلاش اخیر نمایندگان گنگره آمریکا نیز در همین راستا ارزیابی می شود.
گزارش کمیسیون یازدهم سپتامبر مبنی بر لزوم تغییر در رژیم اطلاعاتی در داخل آمریکا و رژیم کاروکنش فرهنگی در خارج از آمریکا، در یک حرکت متوازن جدید القای تصویر مثبت از ایالات متحده آمریکا و تغییر باورها و اذهان ملل جوامع مختلف تحت عنوان جنگ نرم از پوشش رسانه ای نیزبرخوردار شد.
ایالات متحده آمریکا در حوزه سخت افزاری در ابتدای امر در عراق قوی ، منسجم و پرقدرت عمل کرد اما در حوزه نرم افزاری و فرهنگی بسیار زود به شکست کشیده شد.
نومحافظه کاران به رغم شعارهای به ظاهر پرطمطراق ،امنیت محور، نظامی گرا و عمل گرای محض هستند و در حوزه مسایل فرهنگی چندان تمرکزی ندارند.
در جنگ رسانه ای و نرم ،ایالات متحده آمریکا بدون تردید با شکست مواجه شده و اینک در صدد تعریف دوباره دکترین ، ساختارها، امکانات مالی و انسانی و رویکردهای راهبردی و تاکتیکی است.
تروریسم رسانه ای یکی از این راهبردها است که بعد از سقوط صدام و استقرار نظامیان از سوی آمریکایی ها و البته کشورهای اروپایی مانند انگلیس و فرانسه پیگیری می شود اما بطور قطع با شکست مواجه خواهد شد.
آساق 235** شماره 156 ساعت 16:18 تمام
۰ نفر