۱۸ آبان ۱۳۹۲، ۱۲:۵۸
کد خبر: 80897312
T T
۰ نفر

خرمای فارس روی دست باغداران مانده است

۱۸ آبان ۱۳۹۲، ۱۲:۵۸
کد خبر: 80897312
خرمای فارس روی دست باغداران مانده است

شیراز- خرماكاران استان فارس از رنج تولید این محصول و كار طاقت فرسای نخلداری گلایه دارند؛ اما سرازیر شدن سود زحمات خود به جیب دیگران را معضلی عمده می دانند.

نخل دار جهرمی می گوید: امسال بیش از نیمی از خرمای جهرم روی دست باغداران می ماند، خرمای شاهانی سال گذشته 25 هزار ریال بود و اكنون 11 هزار ریال خریداری می شود.

اكبر قناعتی افزود: اگر چه جهرم یكی از شهرستانهای وابسته به كشاورزی است اما هنوز از داشتن صنایع تبدیلی و فرآوری بی بهره است.

وی افزود: سه كارخانه بسته بندی در جهرم وجود دارد كه درطول سال قادر به بسته بندی سه هزار تن خرما هستند در حالیكه در جهرم تنها 30 هزار تن خرمای شاهانی تولید می شود.

به گفته وی ، بخشی از خرمای جهرم شامل خرید تضمینی می شود ، بخش دیگری از سوی شركتها خریداری می شود، سال گذشته بدلیل عدم فروش میزان خریداری شده این شركتها تا مرز ورشكستگی پیش رفتند.

رییس سازمان جهاد كشاورزی فارس گفت: خرما یكی از محصولات استراتژیك و مهم در فارس است كه ایجاد ارزش افزوده در تولید آن از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.

مهرزاد خرد افزود: سالانه بیش از 166 هزارتن خرما از سطح 32 هزار هكتار نخیلات استان برداشت می شود كه این میزان 13 درصد تولید كشور است.

به گفته وی، فارس یكی از استان های عمده خرماخیز در كشور است، این محصول در شهرستانهای جهرم، خنج، داراب، زرین دشت، فراشبند، فسا، فیروزآباد، قیروكارزین، كازرون، گراش ، لارستان ، لامرد و مهر تولید می شود.

وی ادامه داد:ایران ازنظرسطح زیر كشت خرما در دنیا مقام اول و از نظر تولید مقام دوم را دارد، این مهم باید مد نظر برنامه ریزان اقتصادی و بهره گیری از درآمدهای ارزی غیر نفتی باشد.

خرد بیان كرد:هم اكنون 290 هزار هكتار از باغ های كشور به نخیلات اختصاص دارد و یك میلیون و 100 هزار تن خرما در 400 رقم خرما از آنها برداشت می شود .

رئیس سازمان جهادكشاورزی فارس گفت:خرما از جمله محصولاتی است كه درتولید ناخالص ملی سالانه 500 میلیارد ریال ایجاد درآمد می كند.

وی افزود: همچنین سالانه بیش از 130هزار تن خرما به خارج از كشور صادر می شود و برای 500 هزار نفر در مناطق خرما خیز ایجاد اشتغال می كند.

خرد بیان كرد: ایجاد صنایع مختلف بسته‌بندی و فرآوری در ایجاد ارزش افزوده این محصول بسیار اثرگذار است و زمینه اشتغال آن را چندین برابر خواهد كرد.

رئیس سازمان جهادكشاورزی گفت:در شش ماهه اخیر 11 هزار تن خرما به ارزش 4/13 میلیون دلار از فارس صادر شده كه از نظر وزن63 درصد و به لحاظ ارزش 54 درصد نسبت به مدت مشابه پارسال رشد داشته است .

بگفته این مسئول ، سال گذشته 35 هزار تن خرما به ارزش 695 میلیارد ریال از فارس صادر شده است.

خرد اظهار كرد: امسال یكصد میلیارد ریال تسهیلات سرمایه درگردش برای خرید توافقی خرما تخصیص یافته كه تاكنون از این میزان 50 میلیارد ریال هزینه شده است.

وی گفت: پرداخت این تسهیلات گامی مؤثر در حمایت از منافع تولیدكنندگان و افزایش كارآمدی نظام بازاریابی این محصول خواهد داشت.

خرد افزود: با توجه به میزان تولید خرما در فارس صنایع فرآوری در این استان ایجاد نشده و این مهم نیاز به تشویق سرمایه گذاران بخش خصوصی دارد.

مدیر تعاون روستایی فارس گفت: امسال 500 تن خرمای فارس خریداری شده اما با توجه به تولید 166 هزار تنی خرما در این استان این میزان بسیار ناچیز است.

مهندس حسن زارع شیبانی افزود: شركتهای تعاون روستایی بدلییل كمبود نقدینگی قادر به خرید خرما نیستند در صورتی كه تسهیلات ویژه و به موقع در اختیار تعاون روستایی قرار گیرد بخشی از این مشكلات رفع خواهد شد.

وی ادامه داد: خرمای فارس در چند سال اخیر رونق خوبی داشت به همین دلیل دولت سازكاری برای خرید تضمینی خرما ندارد.

بگفته رییس اتحادیه صادركنندگان خشكبار و خرمای فارس ، صادرات خرما با تسهیلات 18 تا 28درصدی برای صادركنندگان مقرون به صرفه نیست .

محمد صادق حمیدیان گفت: به همین دلیل امسال بخشی از خرمای فارس هنوز بلاتكلیف مانده زیرا نگهداری این محصول در سردخانه ها هزینه بالایی دارد .

وی افزود: كاهش هشت درصدی صادرات خرما در سالجاری بدلیل افزایش هزینه های بسته بندی كالاهای صادراتی است كه این مهم نیاز به طرح های حمایتی صادراتی دارد.

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهادكشاورزی فارس گفت:فارس با تولید 13 درصد خرمای كشور در تولید این محصول جایگاه مناسبی دارد.

محمد حسن طلعتی افزود: روش های عملیاتی سنتی و نامناسب در زنجیره تولید در نخلستان ها موجب افزایش هزینه‏ها، كاهش كمیت و كیفیت خرما شده است.

وی ادامه داد: بهره گیری از صنعت و مكانیزاسیون در تولید خرما و ایجاد صنایع فرآوری در حفظ و ارتقای جایگاه خرمای فارس در بازارهای داخلی وخارجی تاثیر گذار است.

طلعتی بیان كرد: در 13 شهرستان خرما خیز استان 100 رقم شناسائی شده كه چهار رقم شاهانی، زاهدی، كبكاب و پیارم دارای سطح زیر كشت عمده هستند.

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهادكشاورزی فارس افزود: اگر میزان مصرف سرانه خرما در فارس هفت كیلوگرم در نظر گرفته شود، بیش از 100 هزار تن خرمای فارس توان فرآوری و صادرات را دارد.

وی اضافه كرد: تولید كنندگان خرمای فارس برای تولید این محصول سختی های زیادی را تحمل می كنند اما این محصول عملا ارزش افزوده ای برای آنها ندارد.

به گفته وی، اكنون در بیش از50 درصد از نخلستان های فارس شیوه های نوین آبیاری در حال اجرا است و شرایط مكانیزه شدن در 40 درصد از نخلستان های این استان وجود دارد.

مدیر صنایع كشاورزی جهاد كشاورزی فارس گفت: در حال حاضر 16 واحد صنعتی مرتبط با نگهداری، بسته بندی و فرآوری خرما تحت پوشش سازمان جهاد كشاورزی و صنایع فعالیت می كنند كه ظرفیت نگهداری و فرآوری خرمای این واحد ها 40 هزار تن است.

مهدی صادقی اظهار داشت: تاكنون 31 مجوز برای واحدهای صنعتی فرآوری و بسته بندی خرما با ظرفیت 54 هزار تن و ایجاد اشتغال 416 نفر دراین استان صادر شده و تنها 9 واحد با ظرفیت 20 هزار تن به بهره برداری رسیده است.

وی افزود: در این میان تنها یك واحد در فرآوری خرما فعال است كه آن هم برای صادرات محصولات خود با مشكل مواجه است.

صادقی بیان كرد: یك واحد بسته بندی خرما در جهرم نیز برای تولید كیك و كلوچه خرما مجوز دریافت كرده تا از شیوه سنتی به صنعتی تبدیل شود.

به گفته وی، فرآوری خرما در فارس نیاز به توجه جدی مسوولان و ایجاد تسهیلات برای بخش خصوصی دارد تا ارزش افزوده این محصول نصیب شهرستانهای خرما خیز استان شود.ك/4

680/ 667 /
۰ نفر