۷ تیر ۱۳۸۷، ۰:۰۱
کد خبر: 8088220
T T
۰ نفر

گزارش از عبدالرضا بندی

۷ تیر ۱۳۸۷، ۰:۰۱
کد خبر: 8088220
گزارش از عبدالرضا بندی هند و پاکستان در مسیر صلح و امنیت ..................................................
تهران ، خبرگزاری جمهوری اسلامی 87/04/07 دهلی نو ـ وزیر امور خارجه پاکستان ، به منظور انجام یک دیدار سه روزه رسمی از هند روز جمعه وارد دهلی نو شد.
سخنگوی وزارت امور خارجه پاکستان در این ارتباط گفت ، این دیدار ادامه برنامه های مذاکره بین هند و پاکستان است و در پاسخ به دعوت وزیر امور خارجه هند صورت می گیرد.
وی گفت ، در طول این دیدار تمام مسائل مورد علاقه طرفین بررسی خواهد شد.
هند و پاکستان بدنبال انتصاب شاه محمد قریشی به عنوان وزیر امور خارجه پاکستان و در پی گفت و گوی پراناب موکرجی ، وزیر خارجه هند با همتای پاکستانی خود، تصمیم گرفتند که مذاکرات صلح فیمابین را ازسر گیرند.
هر دو مقام پاکستان و هند به مناسبت های مختلف بر ضرورت برقراری صلح و آرامش در شبه قاره هند تاکید کرده و نسبت به پیشرفت حاصله در روابط بین این دو کشور ابراز خرسندی نموده اند.
اسلام آباد و دهلی نو در مورد ضرورت تشکیل فوری جلسات هند و پاکستان در چارچوب مذاکرات مرکب بین این دو کشور نیز به توافق رسیده اند.
هند و پاکستان مذاکرات فیمابین را در مورد هشت موضوع مورد بررسی تحت چهارمین دور مذاکرات مرکب در اواسط مهر ماه سال 86 به پایان رساندند اما نشست قائم مقامان وزارت خارجه این دو کشور برای خاتمه دور چهارم مذاکرات و راه اندازی دور پنجم به سبب بروز بحران سیاسی در پاکستان صورت نگرفت .
مقام های هند و پاکستان در مذاکرات خود در دهلی نو و اسلام آباد در مورد جنبه های مختلف روابط دو کشور بحث و مذاکره کرده اند.
این مذاکرات که شامل ، ارتباطات فرهنگی ، مساله سیاچن ، موضوع سرکریک و نیز مبارزه با تروریسم ، قاچاق مواد مخدر، آزادی زندانیان جنگی و عادی و نهایتا مسائل بازرگانی بوده روند مباحثات دو کشور را وارد مرحله تازه ای کرده است .
ملاقات های وزیران خارجه دو کشور و دیگر مقام های ارشد هند و پاکستان به حل اختلافات پنج دهه اخیر دو کشور شتاب بیشتری داده است .
از سوی دیگر اختلافات بین دو کشور تاکنون باعث شده تا مساله خط لوله گاز ایران به هند از طریق پاکستان به رغم اجرایی و به صرفه بودن آن برای سه کشور، به مرحله عمل نرسد.
در این راستا کارشناسان هندی در خصوص مذاکرات اسلام آباد و دهلی و نقش امور سیاسی در تحقق طرح خط لوله گاز ایران به هند از طریق خاک پاکستان سخن گفته اند.
این کارشناسان معتقدند که مسائل سیاسی مانع از حصول پیشرفت درموضوع های اقتصادی در منطقه می شود.
هند، به سبب کمبود انرژی در این کشور، به یک جریان منظم گاز نیاز دارد و اجرای طرح خط لوله گاز ایران به هند از طریق خاک پاکستان کل منطقه را دگرگون خواهد ساخت .
طرح خط لوله گاز ایران - پاکستان - هند یک طرح راهبردی و حایز اهمیت است و دولت هند بارها تصریح کرده که این طرح در اولویت قرار دارد.
برخی کارشناسان هندی می گویند در حالی که همه خواهان حل هر چه فوری مشکلات بین دهلی نو و اسلام آباد هستند اما هند خود را برای انجام گفت و گوهای طولانی با پاکستان آماده کرده است .
این کارشناسان در عین حال در مورد گفت و گوهای مرکب بین هند و پاکستان ، اظهار می دارند که مذاکرات قائم مقام های وزارتخانه های بازرگانی و کشور هند با همتایان پاکستانی خود در اسلام آباد به خوبی صورت گرفت و اینکه گفت و گوهای هند و پاکستان به منظور حل همه موضوعات بین این دو کشور از سرگرفته شده مایه خرسندی است .
حقیقت این است که هند و پاکستان تاکنون به موفقیت چشم گیری در گفت و گوهای فیمابین دست یافته اند و اسلام آباد در این میان خواهان حل هر چه سریعتر مشکلات خود با هند و تعیین یک چارچوب زمانی برای این منظور است .
به نظر می رسد که اکنون زمان آن فرا رسیده که هند و پاکستان با یکدیگر در زمینه های فنی به منظور بهبود هر چه بیشتر وضعیت اقتصادی و عمرانی منطقه همکاری کنند.
حل موضوعهای سیاسی بین هند و پاکستان و تمرکز بر روی موضوعهای اقتصادی و زیست محیطی در منطقه نیز اکنون بیش از هر زمان دیگر ضروری است هند و پاکستان برای حل اختلافات موجود میان دو کشور در گذشته نیز مذاکرات منظم و متعددی در مورد روش های برقراری صلح و امنیت در منطقه از جمله انجام اقدام جلب اعتماد هسته ای و مساله جامو و کشمیر داشته اند.
مناقشه مرزی سیرکریک نیز یکی از هشت موضوع مورد تبادل نظر بین هند و پاکستان تحت روند گفت وگوهای مرکب دو کشور است .
کارشناسان هند و پاکستان تاکنون تحقیقاتی را در مورد خط افقی این مرز مشترک انجام داده و چندین ستون مرزی برپا شده قبل از سال 1947 را شناسایی کرده اند.
اکنون که اندیشه ی برقراری صلح و امنیت در شبه قاره هند بر اراده مقام های ارشد هند و پاکستان غالب است ، حل نهایی هشت موضوع مورد بحث بین هند و پاکستان شامل جلب اعتماد، جامو و کشمیر، سیاچین ، سیرکریک ، سد وولار، تروریسم ، قاچاق مواد مخدر و مسائل اقتصادی ، دور از دسترس نخواهد بود.
آساق **310** شماره 105 ساعت 16:06 تمام
۰ نفر