۲۷ مرداد ۱۳۹۲، ۱۵:۲۹
کد خبر: 80778791
T T
۰ نفر
ماهیگیران اسپانیایی علیه اقدامات جبل الطارق تحصن كردند

مادرید - در ادامه منازعه میان دولتهای اسپانیا و انگلیس بر سر جبل الطارق، ماهیگیران اسپانیایی امروز یكشنبه در اعتراض به اقدامات دولت محلی جبل الطارق برای ممانعت از فعالیت قایقهای صیادی دست به یك تحصن اعتراض آمیز زدند.

به گزارش ایرنا، تلویزیون دولتی اسپانیا خبر داد: بیش از 50 قایق ماهیگیری متعلق به اهالی منطقه 'لینئا در لا كنسپسیون' و بندر 'آلخسیراس' (الخضرا) اسپانیا در تحصن علیه پرتاب بلوكه های بزرگ بتنی از سوی دولت محلی جبل الطارق و محدودیتهایی كه برای فعالیت آنها از حدود یكسال پیش آغاز و در هفته های اخیر تشدید شده است، شركت كردند.

بر اساس این گزارش، صیادان معترض با اجتماع در بندر 'پوئرتو چیكو' در منطقه لینئا اعلام كردند كه مقامهای مستعمره انگلیسی جبل الطارق از حدود یكسال پیش محدودیتهایی را برای فعالیت ماهیگیری آنها در آبهای منطقه بوجود آورده اند و این وضعیت از اواخر ژوییه گذشته با پرتاب بلوكه های بتنی به دریا تشدید شده است.

مقامهای اسپانیایی با انتشار تصاویری ویدئویی گفته اند كه روز 24 ژوییه - دوم تیرماه- 70 بلوكه بزرگ بتنی از سوی مقامهای جبل الطارق به آبهای منطقه پرتاب شده و این وضعیت، علاوه بر پیامدهای خطرناك زیست محیطی، در فعالیت ماهیگیران اسپانیایی اختلال بوجود آورده است.

این رویداد موجب تشدید اختلافات و بروز بحران در روابط میان اسپانیا و انگلیس بر سر جبل الطارق شده است كه دو كشور از 300 سال پیش بر سر مالكیت آن اختلاف دارند. دولت انگلیس می گوید پادشاه وقت اسپانیا این منطقه را كه 8/6 كیلومتر مساحت و نزدیك 30 هزار نفر جمعیت دارد، طبق پیمان اوتریخت بطور رسمی به لندن واگذار كرده است اما مقامهای اسپانیایی، علاوه بر آنكه اعتبار این پیمان را زیر سوال برده اند، تاكید دارند كه در پیمان مذكور، فقط بندر و زمین جبل الطارق واگذار شده و آبها و حریم آن همچنان در مالكیت اسپانیا است.

مقامهای مادرید بر همین اساس تاكید دارند كه برنامه دولت محلی جبل الطارق برای انداختن بلوكه های بتنی به معنای تجاوز به حقوق ارضی اسپانیا است و باید متوقف شود.

همچنین در حالی كه مقامهای جبل الطارق ادعا می كنند با این بلوكه ها قصد ساخت یك موج شكن را در آبهای ساحلی خود دارند اسپانیا می گوید كه آنها می خواهند با خشكاندن دریا، زمینهای خود را توسعه داده و در آنجا، مجتمع مسكونی بسازند.

در واكنش به این رفتارها، دولت اسپانیا از همان روز به سختگیریهای شدید مرزی و كنترل خودروها در مرز جبل الطارق پرداخته و صفهای طولانی و انتظار چند ساعته سرنشینان آنها موجب اعتراض چند باره مقامهای انگلیسی به مادرید شده است.

با این حال، اعتراضهای رسمی، گفتگوی سران دولتهای اسپانیا و انگلیس و حتی احضار متقابل سفیران یكدیگر به حل این بحران كمك نكرده و دولت انگلیس، ناو جنگی به جبل الطارق فرستاده است، هر چند می گوید برنامه این مانور از ماهها پیش طراحی شده بود.

علاوه بر آن، مقامهای دو كشور از ارجاع اختلاف خود به مراجع منطقه ای و بین المللی نظیر اتحادیه اروپا، سازمان ملل و دادگاه بین المللی لاهه خبر داده اند و اسپانیا گفته كه نه تنها از بازرسی های مرزی خود در جبل الطارق كه انگلیس آنها را 'نامتناسب و دارای انگیزه سیاسی' خوانده است، نخواهد كاست، بلكه از این پس، از هر خودرویی كه قصد ورود یا خروج از جبل الطارق را داشته باشد، مبلغ 50 یورو عوارض دریافت خواهد كرد.

در چنین شرایطی، 'دیوید كامرون' نخست وزیر انگلیس روز گذشته از اتحادیه اروپا خواست تا برای بررسی اوضاع و لغو تدابیر سختگیرانه دولت اسپانیا، ناظرانی را به منطقه جبل الطارق اعزام كند.

'ماریانو راخوی' نخست وزیر اسپانیا نیز ساعاتی بعد اعلام كرد كه بزودی با 'خوسه مانوئل دورائو باروسو' رییس كمیسیون اروپایی در مورد جبل الطارق صحبت می كند.

خبرگزاری رسمی افه اسپانیا به نقل از منابع دولتی این كشور نوشت كه راخوی قصد دارد به رییس كمیسیون اروپا اطلاع بدهد كشورش طبق قانون عمل می‌ كند و كنترل ها در مرز بین جبل الطارق و اسپانیا را برای جلوگیری از قاچاق كالا و اجرای مقررات اتحادیه اروپا اجتناب ناپذیر می داند زیرا جبل الطارق عضو پیمان اروپایی شنگن برای تردد آزاد افراد و كالاها نیست.

این در حالی است كه نخست وزیر انگلیس، كنترلهای مرزی اسپانیا را در جبل الطارق، 'مضاعف، غیرقانونی و دارای انگیزه سیاسی' خوانده و بر لزوم توقف آن تاكید كرده است.

یك سخنگوی دفتر نخست وزیر انگلیس روز گذشته گفت كه لندن كنترل های دولت اسپانیا در مرز جبل الطارق را مغایر با قوانین اتحادیه اروپا در مورد آزادی تردد می داند.

پیش از آنكه كامرون خواستار اعزام ناظر از سوی اتحادیه اروپا به جبل الطارق شود، رسانه های اسپانیایی خبر داده بودند كه مادرید با ارسال یك یادداشت اعتراض رسمی به انگلیس، از این كشور خواسته است عملیات گسترش خاك خود در خلیج جبل الطارق را متوقف كند زیرا دولت اسپانیا آن را مغایر با قوانین بین المللی و حتی پیمان اوتریخت می داند.

به نوشته رسانه های اسپانیایی، دولت محلی جبل الطارق قصد دارد با نقض مقررات زیست محیطی اتحادیه اروپا و خشكاندن دریا، در آنجا یك هتل لوكس با 300 اتاق و دو هزار و 500 آپارتمان بسازد، حال آنكه آبهای مذكور در منطقه ویژه حفاظتی اسپانیا قرار دارد.

بر اساس گزارشها، انتظار می رود ناظران كمیسیون اروپا ماه اكتبر –مهر ماه –از جبل الطارق بازدید كنند.

همزمان با این رویدادها، كنترلهای دولت اسپانیا در تنها ورودی و خروجی زمینی به جبل الطارق ادامه دارد و طبق آخرین گزارشها، صفهای طولانی خودروها در آنجا امروز نیز همچنان به چشم می خورد.

از سوی دیگر، 'اوسكار لوپز' از رهبران حزب سوسیالیست اسپانیا - بزرگترین حزب مخالف دولت- از حزب حاكم 'مردمی' این كشور خواست راه حلی دوجانبه با انگلیس برای حل بحران جبل الطارق بیابد و از ادامه این منازعه خودداری كند.

وی گفت: اسپانیا و انگلیس ، دو كشور دموكراتیك ، عاقل و جدی هستند كه در درون اتحادیه اروپا حضور دارند و می‌ توانند این بحران را از طریق مذاكره و بدون مراجعه به كشورها و طرفهای ثالث حل كنند .

اروپام **1234**1551**