۳۱ خرداد ۱۳۹۲، ۱۱:۳۸
کد خبر: 80707422
T T
۰ نفر

تصميم بانك مركزي آمريكا بازار تركيه را متشنج كرد

۳۱ خرداد ۱۳۹۲، ۱۱:۳۸
کد خبر: 80707422
تصميم بانك مركزي آمريكا بازار تركيه را متشنج كرد

آنكارا – تصميم بانك مركزي آمريكا (فد) مبني بر رو به پايان بودن اقدامات تشويقي اين بانك بيشترين تاثير را بر تركيه گذاشت و موجب سقوط بورس استانبول و كاهش چشمگير نرخ لير ترك در مقابل دلار آمريكا شد.

به گزارش روز جمعه ایرنا، درحالی كه میزان كاهش ارزش سهام در بازارهای بورس كشورهای درحال رشد جهان تحت تاثیر اظهارات رییس بانك مركزی آمریكا حدود سه درصد كاهش داشت، بورس استانبول نزدیك به هفت درصد افت كرد.

با این كاهش ، ارزش شركتهای بورس استانبول در مدت یك روز 33 میلیارد لیر ترك افت كرد. نرخ دلار به بالاترین حد خود در قبال لیر ترك رسید و به 93/1 لیر ترك بالغ شد و نرخ بهره با افزایش 61/7 درصد روبه رو شد.

بانك مركزی تركیه روز گذشته با صعود سرسام آور ارزش دلار در قبال لیرترك در چند اقدام با فروش در مجموع بیش از 330 میلیون دلار به بازار ، سعی در كنترل سقوط ارزش لیرترك كرد، اما نتوانست تاثیری در ارزش دلار بگذارد.

همزمان با افزایش نرخ دلار در بازار ، نرخ طلا به شدت كاهش یافت و به نرخ های سپتامبر 2010 میلادی بازگشت.

بازارهای پول و سرمایه تركیه كه به دنبال كاهش اعترض های ضددولتی در این كشور می رفت كه به فعالیت عادی خود بازگردد این بار با اقدام بانك مركزی آمریكا متشنج شد.

رییس بانك مركزی تركیه چهارشنبه اعلام كرد كه این بانك تصمیم دارد خرید ماهانه معادل 85 میلیارد دلار اوراق بهادار بلندمدت از بازار را تا پایان سالجاری میلادی كاهش داده و در سال 2014 میلادی نیز این خریدها را بطور كامل متوقف كند.

این تصمیم باعث فروش اوراق بهادار در بازارهای كشورهای درحال توسعه شده است.

كارشناسان اقتصادی معتقدند كه هراسانی در بازار كشورهای درحال توسعه ناشی از به پایان رسیدن فراوانی پول در بازارها خواهد بود.

به گفته این كارشناسان ؛ با توجه به نوسانات در بازارهای كشورهای در حال توسعه، تركیه بیشترین تاثیر پذیری را از این نوسانات داشته است.

'علی باباجان' معاون اقتصادی نخست وزیر تركیه شب گذشته در حاشیه چهارمین همایش بین المللی طلا در استانبول در گفت و گو با خبرنگاران گفت: از تصمیم بانك مركزی آمریكا تنها تركیه تحت تاثیر قرار نگرفت ، سایر بازارهای جهانی نیز متشنج شدند.

او با اشاره به اینكه اقتصاد تركیه، اقتصاد آزاد و بازی است و هر تحولی در اقتصاد جهانی، این كشور را نیز تحت تاثیر قرار می دهد، گفت: مهم آن است كه اجازه داده نشود این تاثیر پذیری، آثار مخرب پایداری را ایجاد كند به همین خاطر تركیه از سال 2009 میلادی به بعد سیاستهای اقتصادی بسیار محتاطانه ای را پیش گرفته است. او تاكید كرد، امروز روز تدبیر و حركت محتاطانه است و تركیه این احتیاط را حفظ خواهد كرد.

خاورم/2011**230**1392