به گزارش ایرنا، سفر مدودیف به آمریكای لاتین برای روسیه از اهمیت فراوان برخوردار می باشد و با توجه به تاكید كرملین بر نگاه خاص خود به این منطقه كه جزو مناطق حوزه منافع راهبردی روسیه محسوب می كند، دیدارها از برزیل و كوبا از دیدگاههای اقتصادی و سیاسی راهبردی قابل بررسی است.
مدودیف سفر خود به آمریكای لاتین را روز چهارشنبه با دیدار از برزیل آغاز كرد كه به دعوت 'دیلما روسف' رییس جمهوری این كشور انجام گرفت.
سران دو كشور در این دیدار طیف وسیعی از موضوعات همكاریهای دوجانبه را بررسی و بر گسترش همكاریها در زمینه های مهمی همچون حوزه های همكاریهای اقتصادی، فنی-نظامی ،طرحهای نوآوری و فناوریهای پیشرفته تاكید كردند.
دو طرف با اشاره به روابط دوستانه روسیه و برزیل، بر یافتن حوزه های جدید برای همكاری های سودمند متقابل تاكید كرده و در این میان مدودیف با اشاره به حجم مبادلات بازرگانی سالانه هفت میلیارد دلاری مسكو و برازیلیا، افزایش آن تا سطح 10 میلیارد دلار را امكانپذیر دانست.
حوزه های انرژی و فنی -نظامی مهم ترین زمینه های همكاری روسیه و برزیل می باشند و توسعه همكاری ها در این زمینه ها در دیدار مدودیف و روسف مورد توجه خاص قرار گرفت.
در حال حاضر شركت های 'سیلاوی ماشینی' (دست اندر كار صادرات تجهیزات نیروگاههای آبی) و 'انرگوماش اكسپورت' (صادرات دستگاههای ویژه صنایع نفت و گاز و برق) در برزیل فعالیت گسترده دارند و شركت گازپروم هم فعالیت خود را در این كشور با استقرار دفتری در ریودوژانیرو از دو سال پیش گسترش داده است.
در حوزه فنی -نظامی هم روسیه و برزیل همكاری های گسترده ای دارند و در حال حاضر امكان ارسال تسلیحات پدافند هوایی پیشرفته روسی همچون 'پانتسیر' به برزیل بررسی می شود.
در مذاكرات سران روسیه و برزیل موضوع همكاریهای فنی -نظامی جایگاه ویژه ای داشت و دو طرف یادداشت تفاهمی برای گسترش همكاری ها در این زمینه امضا كردند كه انتظار می رود در اینده با امضای موافقت نامه ای ، موارد برای همكاری های نظامی مشخص شود.
همه این موارد و مذاكرات مدودیف با مقا مهای برزیلی حاكی از اهمیت فراوان اقتصادی و بازرگانی این كشور در ساختار مناسبات خارجی روسیه می باشد، اما اهمیت سیاسی سفر نخست وزیر روسیه به برزیل نیز غیرقابل چشم پوشی است.
برزیل از كشورهای كلیدی آمریكای لاتین منطقه ای می باشد كه آمریكا بطور سنتی حیاط خلوت خود محسوب می كند و حتی در شرایط كنونی كه نفوذ واشنگتن در كشورهای این منطقه در مقایسه با دهه های قبل به مراتب كاهش یافته است همچنان در مركز توجه سران كاخ سفید قرار دارد.
روس ها از دوران شوروی سابق به این منطقه و توسعه روابط با آن توجه خاص داشتند و چنین دیدگاهی نسبت به كشورهای آمریكای لاتین در حال حاضر هم در راهبرد درازمدت سیاست خارجی كرملین مورد توجه قرار می گیرد.
در این رابطه پیوندها و روابط روسیه و برزیل در دو دهه اخیر به مراتب بیشتر از مناسبات مسكو با دیگر كشورهای آمریكای لاتین گسترش یافته است كه در حوزه های سیاسی و اقتصادی محسوس و قابل لمس می باشد.
برزیل تنها كشور آمریكای لاتین عضو گروه بریكس می باشد كه روسیه، چین، هند و آفریقای جنوبی اعضای آن را تشكیل می دهند.
هر چند كه هدف اصلی این گروه توسعه همكاریهای اقتصادی اعلام شده است، اما در واقع وزنه ای برای ایجاد نظام چند قطبی جهان و مقابله با نظام تك قطبی ادعایی واشنگتن می باشد.
اگر چه تلاش ها و سیاست های مسكو و پكن دو عضو دائمی شورای امنیت در این گروه محوریت یافته است اما اعضای دیگر بریكس به ویژه برزیل هم با اقتصاد بزرگ و توانمندی های گسترده در عرصه های مختلف حائز اهمیت می باشند و كرملین به توسعه روابط با آنها توجه خاص دارد.
نخست وزیر روسیه در پایان دیدار با رییس جمهوری برزیل، در گفت و گو با خبرنگاران با اذعان به این واقعیت و مذاكره با عالی ترین مقام برزیلی در باره موضوعات مهم بین المللی و همكاریهای دو كشور در چارچوب سازمان ملل و گروه بریكس اشاره كرد.
مدودیف همكاری با برزیل و دیگر اعضای گروه بریكس برای توسعه روابط اقتصادی در شرایط بی ثباتی اقتصاد جهانی را بسیار مهم و گسترش آن را از اهداف راهبردی مسكو در روابط با كشورهای عضو این گروه دانست.
نخست وزیر روسیه روز جمعه با چنین نتایجی از سفر خود به برزیل، به كوبا دیگر كشور آمریكای لاتین كه از طرف مردم این كشور 'جزیره آزادی' نامیده می شود، سفر كرد.
هر چند كه كوبا برای روسها دیگر اهمیت سابق خود را ندارد اما روابط مسكو و هاوانا در سالهای اخیر به ویژه در دوره بیش از یك دهه حكومت 'ولادیمیر پوتین' توسعه فراوان یافته است.
در حال حاضر به نظر می رسد اهمیت سیاسی روابط با كوبا همسطح یا حتی دارای وزن بیشتر نسبت به همكاریهای اقتصادی با این كشور باشد اما در این شرایط سران روسیه و كوبا برای توسعه همكاریهای اقتصادی میان دو كشور تلاش و برنامه ریزی می كنند.
مهم ترین مانع در توسعه همكاریهای دو كشور بدهی 30 میلیارد دلاری كوبا به روسیه می باشد كه از دوره شوروی سابق به ارث رسیده است و روسیه به عنوان میراث دار امپراطوری مضمحل شده شوروی صاحب آن محسوب می شود.
اما مسكو با توجه به وضعیت اقتصادی نه چندان مناسب كوبا كه تحریم های آمریكا عامل اصلی بروز آن می باشد، تصمیم گرفت همانند كشورهای بدهكار دیگر به روسیه از قروض شوروی سابق كه مجموع آنها افزون بر 150 میلیارد دلار می شد ، بدهی هاوانا را هم ببخشد.
در همین حال در جریان دیدار 'دمیتری مدودیف' با 'رائول كاسترو' رییس جمهوری كوبا توافق در باره بخشش بخش قابل توجهی از بدهی 30 میلیارد دلاری این كشور به روسیه و قسط بندی بخش دیگر آن توافق حاصل شد.
در این سفر مقرر شد دو طرف تا پایان سال جاری میلادی مذاكرات در باره این بدهی چند دهه ای را به پایان برسانند و موافقت نامه ای را برای مشخص كردن شرایط بدهی امضا كنند.
امضای سه موافقت نامه برای فروش هواپیماهای مسافربری روسی 'توپولف-204 ' و نیز قطعات یدكی هواپیما به كوبا به ارزش 650 میلیون دلار از دیگر نتایج سفر مدودیف بود كه در جریان دیدار سران روسیه و كوبا به امضا رسید.
كوبا و روسیه همچنین برای توسعه همكاریها در حوزه های اقتصادی، پزشكی و فضایی توافق كردند.
رسانه های خبری روسیه سفر نخست وزیر روسیه را به كوبا در جهت تحكیم مشاركت راهبردی دو كشور دانستند كه در آینده تحكیم بیشتر خواهد یافت.
مدودیف در جریان این سفر یك بار دیگر موضع كشورش را در پشتیبانی از انقلاب كوبا اعلام كرده و در این رابطه تحریم آمریكا به كوبا را كه از سال 1960 میلادی آغاز و در 50 سال اخیر از طرف روسای جمهوری مختلف آمریكا تمدید شده است، نفرت آور خواند.
نخست وزیر روسیه این تحریم را مربوط به گذشته دانست و تاكید كرد كه باید هر چه زودتر لغو شود.
در همین حال رادیو دولتی 'صدای روسیه' در گزارشی نوشت: سفر نخست وزیر روسیه به كشورهای كوبا و برزیل یك بار دیگر عزم روسیه برای تحكیم روابط و مشاركت راهبردی با كشورهای آمریكای لاتین را به نمایش گذارد.
'كستانتین سیوكوف' معاون آكادمی مطالعات ژئوپلیتیك روسیه هم در رابطه به سفر مدودیف به كوبا و برزیل در گفت و گو با رادیو دولتی 'صدای روسیه' با اذعان به این واقعیت كه آمریكای لاتین دیگر حیاط خلوت آمریكا نیست گفت: برقراری روابط و مشاركت راهبردی با كشورهای این منطقه هدف ژئوپلیتیك روسیه است.
كارشناس روس با بیان این كه گروه بریكس با عضویت روسیه، برزیل ، چین، هند و آفریقای جنوبی از كشورهای متحدی تشكیل شده است اظهار داشت: این كشورها به عنوان یك قدرت واحد و تشكل ژئوپلیتیكی واحد اقدام می كنند.
سیوكوف با بیان این كه كشورهای بریكس در آمریكای جنوبی، جنوب شرقی آسیا، اوراسیا و آفریقا قرار گرفته اند، برقراری روابط با كشورهای این مناطق و در وهله اول كشورهایی همچون ونزوئلا، بولیوی و كوبا را اهداف مهم روسیه خواند.
معاون آكادمی مطالعات ژئوپلیتیك روسیه معتقد است كه روسیه و متحدان آن از جمله كشورهای عضو بریكس محور بزرگی محور بزرگی را تشكیل داده اند كه از آمریكای جنوبی و از طریق منطقه اوراسیا به سوی جنوب شرق آسیا امتداد یافته است.
وی افزود: سران روسیه در این زمینه تلاش های گسترده ای كرده اند و این سیاست مسیری در جهت صحیح است كه نتایج مثبتی در ارتقاء جایگاه روسیه در سطح جهانی به بار می آورد.
به عقیده كارشناسان سفر مدودیف به كشورهای آمریكای لاتین با توجه به بروز تنش های شدید میان روسیه و آمریكا، پیام جدی برای كاخ سفید در بردارد مبنی بر این كه مسكو به تقویت حضور خود در كشورهای همسایه آمریكا كه روزی حوزه منافع راهبردی آن محسوب می شدند ادامه خواهد داد و واشنگتن باید با این واقعیت سازش كند و در برنامه ریزیهای راهبردی خود به آن توجه كند.
اروپام/2242**518
مسكو - 'دميتري مدوديف' نخست وزير روسيه در سفر چهار روزه خود به كشورهاي كوبا و برزيل، دامنه تلاش ها براي تحكيم موقعيت مسكو در اين منطقه مهم جهان و گسترش روابط و همكاريها با كشورهاي هدف را گسترده تر كرد.