۲۴ فروردین ۱۳۹۱، ۱۴:۴۲
کد خبر: 80075065
T T
۰ نفر

تهران - فوتبال اسپانيا شايد با وجود دو باشگاه قدرتمند رئال مادريد و بارسلونا، يكي از موفق ترين دوران هاي خود را سپري مي كند اما در پس همه اين شادماني ها، داستان غم انگيزي از انبوه بدهي ها وجود دارد.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، هم اكنون دو تیم رئال مادرید و بارسلونا به نیمه نهایی رقابت های لیگ قهرمانان باشگاه های اروپا راه یافته اند و سه تیم اسپانیایی دیگر در نیمه نهایی مسابقات لیگ اروپا حضور دارند اما مطالعاتی كه اخیرا در مورد حساب های مالی باشگاه های برتر اسپانیا صورت گرفته است، بدهی های فلج كننده و عقب افتادگی های مالیاتی زیادی را نشان می دهد.

در حال حاضر رئال مادرید و بارسلونا با اختلاف چهار امتیاز رقبای اصلی قهرمانی در لالیگا هستند اما این دو باشگاه پر ستاره در زمینه بدهی هم رقیبند به طوریكه مجموع بدهی های رئال مادرید 589 میلیون یورو و مجموع بدهی های بارسلونا 578 میلیون یورو اعلام شده است.

حتی سودهای كلانی كه دو باشگاه در فصل 2010 به دست آوردند نیز كفاف این بدهی ها را نمی دهد. سود رئال مادرید در این مدت 479 میلیون یورو و سود بارسلونا مبلغ 450 میلیون یورو اعلام شد.

دو تیم والنسیا و اتلتیكو مادرید كه به نیمه نهایی مسابقات لیگ اروپا رسیده اند نیز به ترتیب 382 و 514 میلیون یورو بدهی بالا آورده اند.

اما آخرین چیزی كه تیتر روزنامه های اسپانیا را به خود اختصاص داد بدهی 752 میلیون یورویی این باشگاه ها به دستگاه مالیاتی است آنهم در زمانی كه اسپانیا بیش از 5 میلیون نفر بیكار دارد.

به همین دلیل وزارت ورزش اسپانیا برنامه ای را اعلام كرد كه بر اساس آن باشگاه های فوتبال باید بدهی های خود را صاف كنند اما در حال حاضر معلوم نیست چطور می توانند این كار را انجام بدهند.

شش باشگاه از 20 باشگاه حاضر در لالیگا شامل رایو وایكانو، راسینگ سانتاندر، رئال بتیس، ساراگوسا، گرانادا و مایولا به همراه شش باشگاه دسته دومی در آستانه ورشكستگی قرار دارند.

پروفسور 'خوزه ماریا گای دی لیبانا' استاد اقتصاد دانشگاه بارسلونا و متخصص در امر فوتبال می گوید: این شاخص به تنهایی نشان می دهد كه فوتبال اسپانیا از نظر مالی به خوبی اداره نمی شود.

وی بدهی های فوتبال اسپانیا به مبلغ تخمینی 3.5 میلیارد یورو را با حباب بازار املاك كشور در سال 2008 مقایسه می كند.

این استاد دانشگاه اظهار داشت: فوتبال در اسپانیا آینه ای برای نشان دادن وضعیت كلی اقتصاد است. برای چندین سال بیش از حد توانمان هزینه كردیم و بیشتر و بیشتر در بدهی غرق شدیم. فوتبال هم همینطور است. باشگاه ها برای چند سال سرمایه گذاری های كلان انجام دادند و به دلیل اینكه نتوانستند بودجه خود را با هزینه هایشان تطبیق بدهند، بدهكاری های زیادی به بار آوردند.

بهترین مثال در این زمینه رقابت برای سرمایه گذاری روی ورزشگاه 'نیو مستایا'ی باشگاه والنسیا بود.

والنسیا در سال 2007 با وجود اینكه فقط 39 هزار نفر عضو داشت تصمیم گرفت یك ورزشگاه 70 هزار نفری بخرد و برای تأمین 300 میلیون یورو هزینه ساخت آن قرار شد زمین ورزشگاه قدیمی خود را به مبلغ 400 میلیون یورو بفروشد.

دو سال بعد به دلیل شدت گرفتن بحران بازار ملك و زمین، باشگاه فهمید كه نمی تواند خریداری برای ورزشگاه قدیمی خود پیدا كند و كار ساخت و ساز ورزشگاه جدید متوقف شد.

یك عامل دیگر برای انباشته شدن این بدهی ها، عدم نظارت مالی از سوی سازمان ها و مؤسسات اسپانیا بود.

برخی سهل انگاری لیگ فوتبال اسپانیا را در این زمینه مقصر می دانند و برخی دیگر تقصیر را به گردن ناتوانی مسوولان لیگ برای تحملی مجازات های سنگین ورزشی می اندازند.

سازمان لیگ حرفه ای فوتبال اسپانیا تا همین اخیرا اختیاری برای سقوط باشگاه های ورشكسته به دسته های پایین تر نداشت.

تعدادی از باشگاه ها حتی از قانون ورشكستگی به نفع خود استفاده می كردند و با بهره گیری از حمایت قانونی در مقابل طلبكاران خود، به حضور و بازی در مسابقات سطح بالا ادامه می دادند.

'خوآن دی دیوس كرسپو' از وكلای ورزشی در این باره گفت: به نظر من قانون جدیدی كه از ژانویه 2012 اجرایی شد و به مسوولان این اختیار را می دهد كه حكم سقوط باشگاه های ورشكسته را صادر كنند، خیلی چیزها را عوض می كند.

با وجود این هنوز مشخص نیست كه آیا مسوولان حاضرند ریسك واكنش عمومی نسبت به سقوط یك باشگاه فوتبال را بپذیرند یا خیر.

در دهه 1990 وقتی مقامات لیگ اسپانیا تهدید به سقوط باشگاه های سلتا ویگو و سویا كردند، مجبور شدند به دلیل فشار هواداران از حرف خود عقب نشینی كنند.

9126 1418
۰ نفر