به گزارش ایرنا، این زیستگاه كم نظیر كه با مساحت 81 هزار و 125هكتار در حد فاصل شهرستان های اراك، خمین، محلات و دلیجان واقع شده با اكولوژیك و ارزشهای بینظیر اكوسیستمی نام خود را از كوه هفتاد قله واقع در این منطقه با ارتفاع دو هزار 686 متر برگرفته است.
مجموعهای از این كاركردهای اكولوژیكی در بخش كوهستانی و دشتی نمایان است و ارتفاعات و درههای هفتاد قله، برزرد، لته در، قنقال، سراب ازنا، برآفتاب كارچان، دم شیر و برف شاه از نقاط زیستگاهی حیات وحش در این منطقه حفاظت شده به شمار میآید.
این منطقه مامن و پناهگاه امن انواع گوناگون پستانداران، پرندگان و خزندگان به ویژه پستانداران بزرگ علفخوار نظیر كل، بز، قوچ و میش است كه هر ساله پذیرای گروهها و افراد متنوعی از علاقه مندان، محققین و دانش پژوهان رشتههای مختلف منابع طبیعی، محیط زیست، كشاورزی، علوم زمین و علوم جانوری، كوهنوردان و تشكلهای زیست محیطی و مردمی در فصول مختلف سال به ویژه بهار و تابستان است.
در منطقه حفاظت شده هفتاد قله اراك چندین منبع آبی نظیر چشمههای چكاب، سیبك ، كاساب،گله، بزخونی، قیاس، غلغله، آبدر، ازنا، خشكه در و ادریس وجود دارد كه آبشخوری مطمئن برای پرندگان و پستانداران منطقه محسوب می شود.
این منطقه به خاطر شرایط خاص جغرافیایی، پوشش گیاهی و وفور جانوران وحشی در دورانهای مختلف تاریخی به عنوان یكی از تفریگاههای مهم محسوب میشده و در دوران قاجاریه از شكارگاههای اصلی شاهان بوده است.
62 كتیبه و صخره نوشته به جای مانده بر دره چكاب منطقه هفتاد قله همگی متونی از سرسبزی منطقه و داستان شكار شاهان را فرارو مینهد.
تاریخ حك شده در برخی از این كتیبههای سنگی به 400 سال قبل میرسد و یكی از این صخره نوشتهها مربوط به شكار ناصر الدوله قاجار حاكم منطقه در سال 1294هجری قمری است كه به معرفی هفتاد قله و وصف شكار در آن پرداخته است.
دره چكاب واقع در منطقه هفتاد قله اراك از تفرجگاههای پرطرفدار طبیعی است كه بین دو كوه برزرد و هفتاد قله واقع شده است.
در انتهای دره چكاب درختان كهنسال، آب روان چشمه و هوای دلپذیر وجود دارد از كتیبههای حك شده بر دل صخرهها پیداست كه این مكان از دیرباز برای تفرج طرفداران زیادی داشته است.
دره لته در هفتاد قله با چشم اندازهای زیبا و چشمه و آبشخور و هوای خنك از زیستگاههای ارزشمند در هفتاد قله محسوب میشود.
در بررسیهای به عمل آمده در دوره رویش، بیش از 205 گونه از گیاهان نهاندانه در منطقه هفتاد قله اراك شناسایی شده كه این گونهها به 153جنس از 41 خانواده تعلق دارند و بیشترین تنوع گونهای به ترتیب در خانواده كاسنی، نعناع، شب بو، گندمیان، چتریان، پروانه آسا، میخك، گاوزبان، لاله، میمون و آلاله است.
گروهی از گیاهان منطقه حفاظت شده هفتاد قله دارویی است و از مهمترین آنها میتوان به شیرین بیان، سوسن بر، كاكوتی، مریم نخودی، شریر، شاه تره، ریواس، منداب، شكرتیغال، درمنه صخره ای، آلاله، بومادران، خاكشیر، خوشك، چتر گندمی، چشم خروس، ازمك و دانه ریز اشاره كرد.
در منطقه حفاظت شده هفتاد قله اراك جانوران بیمهره، بندپای حشرات متعددی زیست میكنند و این زیستگاه خانه امن گونههای عقرب ، رتیل و عنكبوتیان است.
تعداد قابل ملاحظهای از گونههای حشرات راست بال، سخت بال ، پروانه ها، زنبور ، دوبالان و طیف وسیعی از ماهیان، دوزیستان، خزندگان ، چرندگان و پستانداران نیز در این منطقه زیست دارند.
راسته سوسمارها، لاكپشتها، خانواده لاسرتاها انواع مارها و افعیها نیز ساكن این منطقه حفاظت شده هستند.
از 502گونه پرنده شناسایی شده در كشور 71 گونه از 26 خانواده در منطقه حفاظت شده هفتاد قله وجود دارد كه از نظر تعداد گونه 14/5درصد از نظر خانواده 34/5 درصد پرندگان ایران را شامل میشود.
62 درصد پرندگان موجود در منطقه هفتاد قله مهاجر و مابقی بومی منطقه هستند و از بین پرندگان شكارگر موجود در منطقه میتوان به گونه عقاب طلایی، دلیجه، سارگپه ، شاهین، هما، لی و سنقر گندكی اشاره داشت.
بز و كل ، آهو ، گراز قوچ و میش از جمله پستانداران موجود در منطقه هفتاد قله است كه وفور جمعیتی آنها همواره در دوران مختلف تاریخ وجود داشته است.
محدوده امن شمالی منطقه هفتاد قله استان مركزی با وسعت 9 هزار هكتار و منطقه امن جنوبی به وسعت هفت هزار هكتار در این منطقه با مدیریت اداره كل حفاظت محیط زیست ایجاد شده و در آن از گونههای گیاهی و جانوری حفاظت می شود.
راههای دسترسی به منطقه حفاظت شده هفتاد قله اراك از شهرستان دلیجان، شرق جاده دلیجان اصفهان ، جاده اصلی قم اراك - روستای ابراهیم آباد و روستای شهسواران و از استان اصفهان ، شهرستان میمه، روستای موته میباشد.ك/4
7109/686
اراك - جاذبه هاي طبيعي و زيباي منطقه حفاظت شده هفتاد قله اراك با چشم اندازهاي زيبا، تنوع و شگفتي جوامع گياهي و جانوري بستري از يك موزه خداداد طبيعي و سحرانگيز را فراهم كرده كه هر بينندهاي را به تحسين و شكر وا مي دارد.
سرخط اخبار استانها
-
تصادف در جاده پردیسان - ورجان قم ۴ کشته برجای گذاشت
قم - ایرنا - معاون فنی و عملیات اورژانس گفت: براثر تصادف شدید خودروی…
-
واژگونی خودروی حامل اتباع بیگانه ۱۸ کشته وزخمی بر جا گذاشت
زاهدان- ایرنا- رییس مرکز مدیریت حوادث و فوریتهای پزشکی دانشگاه علوم…
-
وزیر راه: عقب ماندگی حوزه راه آذربایجان غربی رفع می شود
ارومیه – ایرنا - وزیر راه و شهرسازی گفت: با اعتبارات مصوب سفر رییس…
-
معاون وزیر کشور: گره های ترافیکی مسیر ایلام - مهران برطرف شود
ایلام - ایرنا - معاون امنیتی انتظامی وزیر کشور و رییس ستاد اربعین…