به گزارش ایرنا، جاذبه های منحصر به فرد گردشگری غارهای استان مركزی، با توجه به در دسترس بودن آنها، منابع ارزشمندی برای جذب گردشگران داخلی و جهانگردان علاقمند به طبیت و اكوتوریسم می باشند.
در شمال شرقی شهر دلیجان، حدفاصل شهرهای نراق و دلیجان در دامنه كوه غار شگفت انگیزی وجود دارد كه به غار چال نخجیر معروف است.
این غار زیبا و شگفت انگیز در سال 1368توسط گروهی كوهنورد كشف شد و تزئینات رسوبی و دولومیتی غنی آن به صورت گنجینه ای زیبا از دست هنرمند طبیعت پیش روی بینندگان است و این غار را به بهترین و زیباترین غار جهان تبدیل كرده است.
غار نخجیر با قدمت هفت میلیون ساله از یك شاخه اصلی و چندین شاخه فرعی تشكیل شده كه طول شاخه اصلی آن به یكهزار و 100متر می رسد و شاخه های فرعی این غار نیز دارای دره های عمیق بوده و در تمامی مسیر بلورها و آویزه های كلسیت مناظری جاذب و زیبا را در آن خلق كرده است.
منشورها و اسفنج های بلورین كلسیت ، باغ های مرجانی ، دالان ها، دهلیزها ، تراس حوضچه های متعدد شرایطی را در این غار ایجاد كرده كه هر گوشه آن تابلویی دلنواز در هنرمندی خالق توانا است كه اعجاب هر بیننده را برمی انگیزد.
در انتهای مسیر اصلی غار نخجیر استان مركزی دریاچه ای به عمق 10تا 70متر كشف شده كه قابلیت قایقرانی با پارو و پدال را دارد و مطالعات ایجاد امكانات قایقرانی آن در دست انجام است.
تزئینات خلق شده بر بدنه، سقف و كف غار نخجیر تداعی كننده اشكال متنوعی از حیوانات نظیر اسب، لاكپشت و تمساح است و در نامگذاری برخی بخش ها به دلیل شباهت های طبیعی عناوینی چون تالار عروس، حوض آب كوثر ، آبسار گلی ، باغ مرجان و مزرعه گل كلمی داده شده است.
در ورودی این غار زیبا پلكانی وسیع با 47 پله بازدید كنندگان را به نخستین تالار هدایت كرده و به دلیل جریان داشتن هوا در محوطه غار نسیم خنك و مرطوبی احساس می شود.
در جنوب غربی اراك و در رشته كوه سفیدخانی (كوه تخت) از توابع شهر سنجان به فاصله 18 كیلومتر از شهر اراك، غار طبیعی سفیدخانی با دهانه ورودی 40 در 70 سانتیمتری قرار دارد.
در بالای دهانه غار دودكش بزرگی به صورت تنور دهانه باز دیده میشود كه در اصطلاح علمی به آن دودكش جن میگویند و در اصطلاح محلی از آن به ایوان عباس قیلخان یاد میشود.
در كف این غار حوضچه پر آب بزرگی به عمق هفت متر، عرض سه متر و طول پنج متر وجود دارد كه از آبهای نفوذی برف و باران تغذیه میشود.
قندیل های ستونی آویزان از سقف غار كه بر اثر محلولهای آهكی پدید آمده، شكلهای استالاكتیكی زیبایی را به این محل بخشیده است.
دیگر غار واقع در استان مركزی غار سوله خونزا در كوههای 'شمسآباد' و در اراك - شازند، در تقاطع راه روستای 'قدمگاه' قرار دارد.
دهانه اول غار 37متر طول و یك و نیم متر عرض و دهانه دوم نیز با 47 متر طول و یك متر عرض در ارتفاعات بالاتر قرار دارد و در انتهای غار حوضچه هایی از جنس ساروج ساخته شده كه احتمالا در گذشته این غار برای پناهگاه مورد استفاده قرار گرفته است.
در غرب استان مركزی و شمال غربی اراك در شهرستان كمیجان و روستای هیزج غار بزرگی در دامنه شمال غربی كوه قوزی قشلاق قرار دارد كه به غار هیزج معروف است.
این غار با غار قلعه جوق حدود شش كیلومتر فاصله دارد و دهانه غار در بین قلعه مخروبهای باز میشود كه آن را زاغه درهسی مینامند.
از بقایا و آثار بجا مانده، این نكته استنباط میشود كه بدلیل موقعیت طبیعی و پناهگاهی غار، در اطراف آن دژ و سنگرهای دفاعی ساختهاند و ساكنان اطراف آن در هنگام ضرورت یا جنگ به درون غار پناه میبردهاند.
از دیگر غارهای استان مركزی غار كیخسرو، در فاصله 35 كیلومتری جنوب غرب شهر اراك و در قله كوه مرتفع شاهزنده از رشته كوه راسوند قرار دارد.
ارتفاع این غار از سطح دریا حدود دوهزار و 890 متر است و دهانه ورودی غار به سمت غرب و درون غار یك دهلیز باریك به طول 18 متر، عرض شش متر و ارتفاع سه متر قرار دارد.
غار كیخسرو جایگاه ویژهای در اسطورههای ایران باستان داشته و در نزد زرتشتیان جهان به عنوان یكی از مكانهای مقدس بشمار میرود. هر ساله تعداد زیادی از علاقمندان بویژه زرتشتیان ساكن ایران و همچنین كشور هندوستان جهت زیارت و ادای نذر به این مكان میآیند و روی دیوارهای غار اسامی پهلوانهای ایرانی از جمله پولاد تیرانداز و سیاوش شهریار حك شده است.
غار آسیلی، نزدیك روستای امان آباد و در غرب روستای انجدان به طول 5/73 متر و عرض هشت متر است و داخل این غار حوضچههایی قرار دارد كه دیوارههای آن یك پارچه از مواد آهكی و بلورهای منشوری استالاكتیتی پوشیده شده است.
بابا گرگر، باغ مراد، بالا دام دام (دام دام كوچك)، چال نخجیر، چشمه (سرچشمه)، دو پستان، ذلف آباد، رباط، سوراخ گاو، سیجان، شازند (شاه زند)، شاه بلبل، شغال دره، صادق علی، طاق رچه، علی خورنده، عین هو (عینهو، هین هو)، كشته ریز، كوه ساوه (شاه پسند)، كوه گره، كهك، گاو خور (گوخل)، گدار چشمه، گیوه كش، میانلانون، ورد (ورد دلیگه)، وفس، هستیجان، هندج، هندودر، یخچال، یكه چاه، یكه دام دام از دیگر غارهای استان مركزی می باشند.ك/4
7109/686
اراك - ساختار آهكي بيشتر ارتفاعات استان مركزي كه بطور عمده در دوره دوم زمين شناسي شكل گرفته، زمينه مساعدي را براي تشكيل غارهاي متعدد فراهم كرده، كه گوشه اي از تابلوي زيباي هنرمندي خداوند متعال را به رخ گردشگران مي كشد.
سرخط اخبار استانها
-
۱۰۷ طرح مخابراتی در یزد آماده بهرهبرداری است
یزد - ایرنا - مدیر مخابرات منطقه یزد گفت: همزمان با هفته ارتباطات…
-
پیکر استاد فاطمینیا در حرم حضرت معصومه(س) تدفین میشود
قم- ایرنا- مدیر روابط عمومی و تبلیغات آستان مقدس حضرت معصومه(س) گفت:…
-
دهها خانهمسافر فاقد پروانه در سرعین پلمب شد
اردبیل - ایرنا - سرپرست نمایندگی میراث فرهنگی ، گردشگری و صنایع…
-
۹۰ هزار لیتر گازوییل قاچاق در خاش کشف شد
زاهدان- ایرنا- فرمانده انتظامی سیستان و بلوچستان از توقیف چهار دستگاه…