۱۴ اسفند ۱۳۹۰، ۱۲:۳۰
کد خبر: 80022140
T T
۰ نفر

تهران - 'درخت' از زيباترين مظاهر خلقت ، جلوه اي از عظمت آفريدگار عالم، نماد سرسبزي ، خرمي و زندگي است و به منزله سيستم تنفسي يك شهر، نقش مهمي را در تامين سلامت جامعه ايفا مي كند.

به گزارش روز یكشنبه ایرنا، در ایران روزهای 15 تا 22 اسفند ماه هر سال به عنوان هفته 'منابع طبیعی' نامگذاری شده و نخستین روز این هفته یعنی 15 اسفند ماه روز '‌درختكاری‌' است.

'درخت' یكی از نعمت های بیكران خداوند و مظهر زیبایی و حیات، شكوفه های زیبایش نویدبخش بهاری دل انگیز است كه برای بقای بشر و زیبایی شهر میراثی ارزشمند محسوب می شود.

از گذشته دور؛ در سایه اش، از گرمای سوزان خورشید در امان مانده و از میوه های رنگارنگش بهره مند شده ایم، آوای پرندگان از لابلای شاخسارش، به روح و جانمان صفا بخشیده است.

خداوند در آیات متعددی از قرآن كریم، برای تفهیم بعضی انسان ها ، از حقایق معنوی بهره‌ جسته و از گروهی از آفریده‌های قدرت خویش استفاده كرده كه از جمله آنها می‌توان به « درخت » اشاره كرد.

به عنوان مثال در آیه 24 سوره مباركه ابراهیم آمده است : « الم تر كیف ضرب الله مثلاً كلمة طیبة كشجرة طیبة اثلها ثابت و فرعها فی السماء ... »

در این آیه شریفه، خداوند كلمه طیبه را به درختی تنومند و پربرگ و بار تشبیه فرموده كه دارای ریشه‌ای محكم و استوار است و شاخه‌های انبوه و فراوانش پهنه آسمان را فراگرفته كه چون فصل باردهی آن فرا می‌رسد، میوه‌های بسیارش توجه هر بیننده‌ای را به خود جلب كرده و به شگفتی می‌آورد .

'درخت' در فرهنگ ملل، به ویژه فرهنگ ایران زمین، همواره ارزشی نمادین داشته و در آیین میتراییسم یا مهرپرستی كه پیش از ظهور زرتشت در ایران رواج داشت، درختان به ویژه چنار و سرو بسیار مقدس بوده‌ و از اهمیت و احترام خاصی برخوردار بوده‌اند. بر اساس عقاید گذشتگان، زرتشت، درخت سرو را از بهشت به ایران آورده است. از این رو، درختان كهنسال چند هزار ساله در نقاط مختلف ایران همچنان جنبه تقدس خود را حفظ كرده‌اند.

امروزه با صنعتی شدن جوامع بشری، فعالیت كارخانجات صنعتی، ازدیاد وسایط نقلیه و تردد آنها در سطح شهرهای بزرگ از جمله تهران، آلاینده ها و گازهای مهلك و خطرناكی نظیر دی اكسید كربن در هوا منتشر شده كه سلامت افراد را تهدید كرده و از این رو درختان نقش بسیار مهمی در زندگی بشر ایفا می كنند.

در چنین شرایطی، حفظ منابع طبیعی و جنگل های موجود ، توسعه و گسترش فرهنگ درختكاری و ایجاد جنگل های مصنوعی راه حل مناسبی برای مبارزه با آلودگی های مذكور به شمار می رود.

از دیگر ویژگی ها و امتیازهای وجود درختان و منابع جنگلی در هر منطقه ای ، علاوه بر تلطیف هوا و تعدیل كردن آب و هوا ،مبارزه با فرسایش و تولید خاك است.

درختان؛ آلودگی‌های زیست محیطی را جذب و گاز اكسیژن كه یك ماده حیاتی است را پراكنده می كنند، به طوریكه هر هكتار جنگل،سالانه 5/2 تن اكسیژن تولید می‌كند.

در این میان، نقش اقتصادی جنگل نیز بسیار حایز اهمیت است و در صورت احیاء جنگل‌های شمال، غرب و جنوب كشور و استفاده كامل از استعداد تولید جنگل در یك برنامه دراز مدت، سالیانه معادل 280 میلیارد ریال در آمد نصیب اقتصاد كشور می شود كه این مبلغ حدود نیمی از درآمد نفت است.

درحالی كه به اهمیت وجود منابع طبیعی و جنگل ها در كشور اشاره شد، بروز برخی حوادث مانند آتش‌سوزی گسترده جنگل‌های بلوط غرب كشور، قطع درختان جنگل سرخه حصار و لویزان، تغییر كاربری 204 هزار مترمربع از جنگل‌های منطقه حفاظت شده البرز مركزی در بخش كجور مازندران و ... زنگ خطری است كه باید بیش از پیش به حفظ این ذخایر توجه كرد.

آمارهای سازمان خواربار و كشاورزی سازمان ملل(فائو) حكایت از آن دارد كه ایران حدود دو سوم جنگل‌های خود را در كمتر از ربع قرن از دست داده است.

بانك جهانی نیز در گزارشی خسارت ناشی از قطع درختان جنگلی و نابودی جنگل‌های خزری در ایران را سالانه 906 میلیون دلار معادل 7 میلیارد و 212 میلیون ریال و 8/0 درصد ارزش تولید ناخالص داخلی كشور برآورد كرده است.

اهمیت درختان و جنگلها به عنوان تفرجگاه انسان و بستری برای تولید مواد دارویی و صنعتی در كشور را نباید نادیده گرفت.

رییس سازمان پارك ها و فضای سبز شهرداری تهران در خصوص آغاز هفته منابع طبیعی از فردا و روز درختكاری ، از توزیع یك میلیون نهال مثمر و غیر مثمر در طول این هفته در 123 بوستان پایتخت خبر داد و افزود: در هفته درختكاری از 2300 هكتار جنگل كاری طرح كمربند سبز تهران كه در طی سال جاری كاشته شده، بهره برداری خواهد شد.

'علی محمد مختاری' با بیان اینكه در سال 1384 به ازای هر تهرانی 9/6 متر مربع فضای سبز وجود داشت، افزود: سرانه فضای سبز پایتخت نشینان به 14 متر مربع در پایان سال جاری افزایش یافته است.

این مقام مسئول، از برنامه ریزی برای افزایش سرانه فضای سبز پایتخت در سطح استاندارد جهانی و میانگین 15 مترمربع تا پایان سال آینده، خبر داد.

ناگفته نماند كه بررسی های آماری نشان می دهد،سرانه فضای سبز در كشورهای توسعه یافته به ازای هر نفر 20 تا 25 متر مربع است.

به گفته ی كارشناسان، فضاهای سبز بخشی از كاربری‌های عمومی هر شهر را تشكیل می‌دهند و دارای كاركردهای زیست محیطی، ترافیكی، گردشگری ، زیبایی شناختی و...هستند و در این میان؛ كاركرد فضای سبز برای شهری مانند تهران با جمعیت 13 میلیون نفری، بیشتر به احساس می شود.

مردم ایران فردا ، 15 اسفند ماه ، در روز درختكاری مانند هر سال خود را برای استقبال از روزهای پرطراوت بهاری آماده می كنند؛ نهال های جوان را با دست مهربان خود به خاك می سپارند تا به درختانی نیرومند و سرسبز تبدیل شوند و گامی در راه آبادانی كشورمان باشد.

ما هم نهال كوچك را به خاك سرد اسفند می‏سپاریم و آفتاب گرما بخش را هدیه راهش، آب پاك را بدرقه شكفتنش می كنیم تا به زمین سبز و دل انگیز برسیم.

به دست خود درختی می نشانم، به پایش جوی آبی می كشانم

كمی تخم چمن بر روی خاكش برای یادگاری می فشانم

اقتصام** 1070**1561
۰ نفر