۷ شهریور ۱۳۸۹، ۰:۰۱
کد خبر: 7966923
T T
۰ نفر
قراردادکاهش تسلیحات اتمی روسیه وآمریکا- اختلافات و بدبینی ها ..................................................
خبرگزاری جمهوری اسلامی 89/06/07 سیاسی.روسیه.آمریکا.تسلیحاتی مسکو - قرارداد جدید کاهش تسلیحات اتمی و تهاجمی راهبردی میان روسیه و آمریکا که فروردین ماه گذشته از سوی سران دو کشور امضاء شده،با مخالفت های زیادی در محافل سیاسی و اجتماعی روسیه و آمریکا مواجه بوده و این امر باعث بروز موانعی در روند تصویب آن درمجالس قانونگذاری دو کشور شده است.
به گزارش ایرنا از مسکو، سران روسیه و آمریکا به هنگام امضای این قرارداد در پراگ پایتخت جمهوری چک و در میان تبلیغات گسترده رسانه ای و تشریفات وسیع،ابراز امیدواری کرده بودند که این قرارداد راهبردی حداکثر ظرف دو ماه در ماه ژوئن ( خرداد) به تصویب مجالس قانونگذاری دو کشور برسانند.
با گذشت پنج ماه از امضای این قرارداد و وعده سران روسیه و آمریکا، این قرارداد تاکنون به تصویب نرسیده و وضعیت تایید آن در کنگره آمریکا و دومای روسیه در آینده هم،در هاله ای از ابهام قرار دارد.
با وجود خوش بینی سران آمریکا و روسیه ، این قرارداد در محافل قانونگذاری روسیه و آمریکا و در میان کارشناسان سیاسی و نظامی روسیه مخالفان بیشماری دارد و دو طرف اجرای آن را عامل کاهش توانمندی دفاعی راهبردی کشور خود می دانند.
ولادیمیر ژیرینفسکی معاون پارلمان روسیه از مخالفان سرسخت تصویب این قرارداد است.
وی بتازگی ضمن مخالفت با تصویب این قرارداد تسلیحاتی با آمریکا، بر لزوم خودداری روسیه از نابودی بخشی از توان اتمی این کشور، تاکید کرده و گفت: روسیه باید کلاهک های اتمی خود را برای مقابله باتهدیدهای آمریکا حفظ کند.
وی گفت: روسیه هنوز موشک های قاره پیمای قدرتمندی دارد که از زمان شوروی سابق باقی مانده است و طبق قرارداد جدید کاهش تسلیحات تهاجمی راهبردی روسیه و آمریکا اگر این موشک ها نابود شوند، روسیه تنها 200 فروند موشک خواهد داشت که قادر به پرواز بسوی آمریکا نخواهند بود و این مسئله به آمریکا امکان خواهد داد که در آینده حملات سنگین به روسیه وارد کند.
گنادی زوگانف رهبر حزب کمونیست روسیه نیز در جلسه دومای روسیه خواستار خودداری کشورش از تصویب قرارداد کاهش تسلیحات تهاجمی راهبردی با آمریکا و حفظ کلاهک های هسته ای و توانمندی تهاجمی کشورش برای مقابله با تهدیدهای احتمالی آمریکا شد.
روسها با توجه به مقاصد واقعی آمریکا از امضای این قرارداد، با بدبینی به آن می نگرند.
سران روسیه بارها ناراحتی خود را از تصمیم آمریکا برای استقرار مجموعه های ضدموشکی خود در کشورهای اروپای شرقی و در مجاورت مرزهای روسیه اعلام کرده اند.
به گفته سرگئی لاوروف استقرار تسلیحات پدافند موشکی آمریکا در اروپای شرقی ، امنیت راهبردی روسیه را به خطر می اندازد و روسیه حق اتخاذ تدابیر مناسب برای مقابله با این تهدید را برای خود محفوظ می داند.
آمریکا با وجود این نگرانی روسیه در لهستان پایگاه موشکی تاسیس کرده و قرار است در آن موشک های رهگیر مستقر کند و در آینده نزدیک مشابه چنین پایگاهها در کشورهای رومانی و بلغارستان اعضای جدید سازمان پیمان ناتو ایجاد خواهد شد.
دمیتری راگوزین نماینده روسیه در پیمان آتلانتیک شمالی ناتو بتازگی در مقاله ای با اشاره به تصمیم آمریکا برای استقرار سامانه موشکی در برخی کشورهای اروپای شرقی گفت: رویکرد آمریکا در تحمیل تصورات خود درباره تهدیدهای موشکی برخی از کشورها، به شرکا و متحدانش موجب نگرانی است.
وی افزود: در صورت ازسرگیری روابط میان روسیه و آمریکا، اهداف و مقاصد باید روشن باشد اما ما عکس آن را شاهد هستیم. اگر آمریکا صداقت دارد چرا تلاش های خود برای استقرار اجزای سامانه موشکی در اروپا را محدود نمی کند.
نماینده روسیه در ناتو در مقاله خود افزود: حتی با امضای قرارداد جدید کاهش تسلیحات تهاجمی راهبردی، اختلاف روسیه و آمریکا در زمینه امنیت موشکی بپایان نخواهد رسید.
آندره نستیرینکو سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه نیز تحرکات نظامی آمریکا برای استقرار سامانه موشکی در اروپای شرقی ازجمله در رومانی را نگران کننده خواند و افزود: روسیه، نگران حضور آمریکا در اروپای شرقی است و این امر باعث شده است تا ساختار امنیتی اروپا گروگان نیات آمریکا شود.
ژنرال نیکلای ماکاروف رییس ستاد کل نیروهای مسلح روسیه هم با اشاره به تصمیم آمریکا برای استقرار اجزای سامانه موشکی خود در کشورهای اروپای شرقی اعلام کرد: روسیه این سامانه را تهدیدی علیه امنیت راهبردی خود می داند در آمریکا هم همانند روسیه ، قرارداد جدید کاهش تسلیحات تهاجمی راهبردی از مخالفان زیادی برخوردار است و تقریبا همه جمهوریخواهان که مخالف طبیعی سیاست های باراک اوباما رییس جمهوری آمریکا هستند، با این قرارداد مخالفت می کنند که شانس بسیار ناچیزی را برای تصویب آن باقی می گذارد.
گفتنی است دمیتری مدودیف و باراک اوباما روسای جمهوری روسیه و آمریکا با اطلاع از مسائل موجود در روابط دوجانبه و به امید فراهم آوردن شرایط برای تسریع در روند بهبودی روابط دو کشور که از یک سال پیش آغاز آن اعلام شده است، قرارداد را امضا کردند.
طبق مفاد این قرارداد که جایگزین پیمان استارت-یک میان روسیه و آمریکا می شود، دو طرف متعهد می شوند تا تعداد کلاهک های هسته ای خود را به یکهزار و 550 کلاهک کاهش دهند که کمتر از 700 عدد از کلاهک ها در حالت آماده برای استفاده قرار خواهد داشت.
آمریکا در زرادخانه اتمی خود 9 هزار و 500 کلاهک هسته ای و روسیه حدود 13 هزار کلاهک دارد که از این تعداد 2500 کلاهک اتمی آمریکا و حدود 5000 هزار کلاهک روسیه آماده استفاده می باشند.
از موارد بسیار مهم در زمینه کاهش تسلیحات تهاجمی راهبردی که به دلیل حفظ اختلاف دو کشور در این زمینه در قرارداد جدید انعکاس نیافت، مساله تصمیم آمریکا برای استقرار سامانه موشکی خود در اروپای شرقی بود که مسکو با توجه به این مساله بر قید بندی در قرارداد جدید برای ارتباط دادن این مساله با کاهش تسلیحات تهاجمی راهبردی اصرار داشت.
دو کشور در طول یک سال مذاکرات و رایزنیهای هیاتهای دوجانبه، موفق به حل و فصل این اختلاف راهبردی نشدند.
مقامات روس با وجود توافق با آمریکا برای عقد این قرارداد تسلیحاتی ، همچنان از تصمیم آمریکا برای استقرار موشک های رهگیر در کشورهای بلغارستان، لهستان و رومانی نگران می باشند.
صاحبنظران و کارشناسان سیاسی بر این عقیده اند که حتی اگر قرارداد جدید تسلیحاتی میان روسیه و آمریکا به امضا برسد، اختلاف دو کشور درباره تحرکات تسلیحاتی آمریکا در اروپای شرقی، مانع ایجاد فضای اعتماد انگیز میان دو کشور خواهد بود که لازمه اصلی برای اجرای قرارداد جدید کاهش تسلیحات تهاجمی راهبردی می باشد.
آرمن گاسپاریان کارشناس رادیوی صدای روسیه ازجمله این گروه از کارشناسان است که در گزارشی با اشاره به سیاست های یکجانبه گرایی آمریکا در عرصه بین المللی و مقابله مسکو با آن گفت: روسیه و آمریکا در مسایل دوجانبه و بین المللی اختلافات زیادی دارند.
کارشناس روس مساله پیشروی پیمان ناتو به شرق، طرح سپر موشکی آمریکا در اروپای شرقی و مواضع پنتاگون در خودداری از مبارزه با مواد مخدر در افغانستان را ازجمله مسائل حل نشده میان دو کشور می داند.
برخی از کارشناسان از جمله ژنرال لئونید ایواشف رییس آکادمی مسائل ژئوپلیتیک روسیه هم بر این عقیده اند که هدف آمریکا از امضای قرارداد جدید تسلیحاتی با روسیه، تضعیف توانمندی دفاع راهبردی روسیه است و مسکو با توجه به این مساله نباید قرارداد جدید را با واشنگتن امضا کند.
رییس مرکز مطالعات ایران معاصر روسیه نیز درباره انعقاد پیمان جدید کاهش تسلیحات تهاجمی راهبردی میان مسکو و واشنگتن،معتقد است که روسیه نباید اشتباه شوروی سابق را در برابر آمریکا تکرار کند، واشنگتن تلاش می کند تا مسکو را به بازی های جدید جنگی بکشاند و منابع و سرمایه های روسیه را به سمت های نظامی سوق دهد.
صفر اف معتقد است که هدف تحرکات نظامی آمریکا در برخی از کشورهای اروپای شرقی ، تحریک احساسات ضد روسیه و احیای روحیه ضد شوروی است و واشنگتن هر اقدامی را که علیه منافع روسیه باشد،با دقت پیگیری می کند.
به عقیده این گروه از کارشناسان و صاحبنظران،حتی با وجود امضای قرارداد تسلیحاتی با آمریکا ، نگرانی روسیه از مساله برتری جویی تسلیحاتی آمریکا در منطقه اروپا که از حساسیت بسیار زیادی برای روسیه برخوردار است، باقی خواهد بود و مسکو با دقت پیگیر رفتارها و اقدامات نظامی و پرتنش آمریکا در حوزه های امنیتی و در نزدیکی مرزهای خود است.
اروپام**/2242 1773 شماره 030 ساعت 11:28 تمام
۰ نفر