۱۶ فروردین ۱۳۸۹، ۰:۰۱
کد خبر: 7942057
T T
۰ نفر
تولیدکنندگان نفت خاورمیانه ظرفیت ذخیره سازی در آسیا را بالا می برند ..................................................
خبرگزاری جمهوری اسلامی 89/01/16 اقتصاد.نفت.آسیا.خاورمیانه تهران - تولیدکنندگان نفت خاورمیانه به منظور رقابت با روسیه برای تصاحب بازارهای مهم آسیا ، در حال انجام اقداماتی برای افزایش ظرفیت ذخیره سازی نفت خام در آسیا هستند.
به گزارش رویترز، هدف کشورهای تولیدکننده نفت خاورمیانه از افزایش ظرفیت ذخیره سازی در منطقه آسیا ، تقویت جایگاه این کشورها در میان کشورهای آسیایی است که همچنان به شدت به نفت نیازمند هستند.
به دنبال کاهش تقاضای نفت در آمریکا و اروپا که ناشی از بحران مالی جهانی است، تولیدکنندگان خاورمیانه ناچارند به شدت با روسیه بر سر کسب سهم بیشتری از بازار نفت آسیا رقابت کنند.
افزایش صادرات نفت روسیه به آسیا ممکن است کشورهای تولیدکننده نفت خاورمیانه را ناچار به ساخت هرچه سریعتر سایت های ذخیره سازی نفت در جنوب و جنوب شرقی آسیا سازد.
انتقال نفت ارزان و با کیفیت بالاتر روسیه از طریق خط لوله شرق سیبری - اقیانوس آرام به کشورهای آسیایی ، تهدیدی برای دستیابی تولیدکنندگان خاورمیانه ای به مهم ترین بازارهای مصرف کننده آسیا از جمله چین، هند، کره و تایوان به حساب می آید.
به گفته ویوک ماتور تحلیلگر موسسه تحلیل امنیت انرژی، این خط لوله در حال حاضر قادر به انتقال حجم قابل توجهی از نفت خام نیست و نمی تواند در آینده نزدیک برای کشورهای تولیدکننده خاورمیانه تهدیدی به حساب آید، اما با این حال، زمانی که بتوان از طریق خط لوله شرق سیبری-اقیانوس آرام، حجم بیشتری از نفت خام را صادر کرد، شاید کشورهای خاورمیانه مجبور شوند برای حفظ سهم خود در بازار آسیا بیشتر از پیش تلاش کنند.
علی النعیمی وزیر نفت عربستان، در دسامبر گذشته اعلام کرد که کشورش پیشنهاد ذخیره سازی میلیون ها بشکه نفت خام در مخازن تجاری در ژاپن بررسی می کند که این اقدام عربستان تاکیدی بر اهمیت فزاینده چین و آسیا به عنوان مراکز تقاضای نفت به شمار می رود.
ابوظبی که بیشترین میزان نفت امارات متحده عربی را تولید می کند، در سال 2009 برای نخستین بار توانست نفت خام خود را در قالب توافقی با ژاپن در این کشور ذخیره کند. کره جنوبی هم در اقدامی مشابه برای ذخیره کردن نفت خام کشورهای تولیدکننده در خاک خود با برخی از شرکت های خارجی از جمله استات اویل نروژ، توتال فرانسه و سوناتراک الجزایر به توافق رسید.
اکنون برخی از تاجران نفتی به علت کاهش تقاضای بین المللی ناشی از بحران جهانی به دنبال خرید و ذخیره سازی نفت خام هستند تا در زمان افزایش قیمت ها با فروش این کالا سود بیشتری کسب کنند. این امر احداث مخازن نفتی را برای تولیدکنندکان خاورمیانه جهت ذخیره سازی نفت خام خود با مشکل مواجه می سازد.
یک منبع وابسته به شرکت ملی نفت کره، که مسئول برنامه ذخیره سازی مشترک نفت این شرکت است، با اشاره به تقاضای تولیدکنندگان و تاجران نفت اظهار داست: اگرچه تقاضای زیادی برای ذخیره سازی مشترک وجود دارد، اما فضای لازم برای این کار در اختیار نیست. وی افزود: ساخت سیستم های ذخیره سازی کار آسانی نیست و مستلزم سال ها زمان است. از سوی دیگر به سختی می توان حدس زد که آیا با اتمام ساخت این سیستم ها، تقاضا در سطح فعلی خود باقی خواهد ماند؟ این در حالی است که به گفته منابع صنعت نفت، کشورهای تولیدکننده نفت خاورمیانه علاوه بر مناطق شمال آسیا ، در حال بررسی و مطالعه بر روی گزینه های ذخیره سازی نفت خود در مناطق جنوب و جنوب شرقی آسیا نیز هستند. قطر به دنبال ذخیره سازی نفت خود در یکی از جزایر کشور اندونزی است که با سنگاپور، قطب تجارت نفت منطقه، تنها 45 دقیقه از طریق دریا فاصله دارد.
منابع آگاه می گویند حفر گودال های نفتی زیر زمینی در سنگاپور توجه بسیاری از کشورهای تولیدکننده نفت خاورمیانه از جمله عربستان را به خود جلب کرده است.
به گفته یک منبع آگاه از این موضوع، زمانی بحثهایی در مورد امکان ذخیره سازی نفت در این حفره ها وجود داشت اما هنوز این امر به نتیجه نرسیده است عربستان سعودی مساله ذخیره سازی نفت خود در چین را نیز مورد بررسی قرار داده است. در سال 2006، ریاض با پکن برای ساخت تاسیسات ذخیره سازی نفت خام در جزیره هاینان به توافق رسید. چین این جزیره را به عنوان محلی برای ذخایر نفت خام مصرفی و تجاری خود انتخاب کرد، اما هنوز تصمیمی از سوی مقامات پکن در مورد جایگاه و نقش عربستان در این پروژه اتخاذ نشده است.
ایران نیز به عنوان پنجمین کشور صادرکننده نفت جهان، در سال 2007، یادداشت تفاهمی را برای احداث یک پایانه استراتژیک ذخیره سازی نفت در چین با این کشور به امضا رساند. مقامات آگاه می گویند که تهران در سال 2010 به شدت برای پیشبرد این پروژه در تلاش خواهد بود. یکی از مسئولان شرکت ملی نفت ایران گفت: یکی از مهم ترین اهداف ما در سال جاری آغاز این پروژه است هندوستان نیز مذاکراتی را با کشورهای تولیدکننده نفت در خاورمیانه برای احداث مشترک تاسیسات ذخیره سازی نفت خام انجام داده است تا از این طریق عرضه نفت به این کشور را تضمین کند.
در حال حاضر، روسیه روزانه 300 هزار بشکه نفت خام از طریق خط لوله شرق سیبری-اقیانوس آرام به آسیا صادر می کند و قصد دارد تا پایان سال جاری میلادی این رقم را به 600 هزار بشکه در روز افزایش دهد. این مقدار از صادرات در مقایسه با صادرات کشورهای خلیج فارس اندک به نظر می رسد، اما این حجم از نفت خام از طریق خط لوله شرق سیبری- اقیانوس آرام به طور مستقیم به یکی از معدود مراکز رشد تقاضای نفت جهان صادر می شود و سهم تولیدکنندگان خاورمیانه را در بازار آسیا تهدید می کند.
مترجمام **م/ف 1078** شماره 143 ساعت 16:40 تمام
۰ نفر