۴ مرداد ۱۳۹۰، ۰:۰۱
کد خبر: 7124254
T T
۰ نفر
صنعت رنگ ایران نیازمند رشد در بستر فنآور یهای جدید است ..................................................
خبرگزاری جمهوری اسلامی 90/05/04 اقتصاد.صنعت.رنگ و رزین اصفهان- تولید رنگ صنعتی در ایران از پیشینه ای طولانی برخوردار نیست و این صنعت در طول چند دهه فعالیت، گامهای خود را با صنایع توسعه یافته دنیا و فن آوریهای نو هماهنگ نکرده است.
به گزارش ایرنا،هم اکنون نیازهای روز افزون به تولیدات جدید صنعتی و مصرفی،رشد فنآوری در بخشهای گوناگون صنعت ، افزایش سرانه مصرف رنگ در دنیا در کنار بازار تنگ رقابتی در تجارت،ضرورت همگامی صنعت رنگ ایران با فن آوری روز را اجتناب ناپذیر کرده است.
هم اکنون مصرف سرانه رنگ در ایران سه کیلوگرم است که این رقم کمتر از پنجم کشورهای پیشرفته است.
همچنین صنعت رنگ ایران از نانو فنآوری و سایر روشهای جدید تولید و ساخت رنگ کم بهره است و شاکله صنعت رنگ کشور با وجود تامین نیازهای داخلی ،خود را همگام با صنعت روز دنیا نکرده است به گونه ای که برای ارایه محصولاتی همانند رنگهای پایه آب ، رنگهای ضد خش و یا خود تمیزشونده و یا تولید رنگ شناورهای دریایی کم توان است.
پنجم تا هشتم مردادماه امسال گروهی از تولیدکنندگان و شرکتهای برتر در زمینه تولید رنگ و رزین در هفتمین نمایشگاه رنگ و رزین اصفهان حضور می یابند تا در کنار ارایه و نمایش تولیدات و محصولات خود برای مشتریان بازار رنگ ، ایده و نظرات خود را در این زمینه مبادله کنند.
نمایشگاه اصفهان درسه زمینه مواد اولیه ، ماشین آلات و تجهیزات به همراه محصولات برپا می شود تا صنعتگران و تولیدکنندگان به همراه سایر فعالان عرصه رنگ و رزین فرصتی برای نمایش آنچه در طول سالهای فعالیت خود انجام داده اند،بیابند.
مواد اولیه در این نمایشگاه شامل:انواع رزین،هاردنرها،حلال ها و تینرها، پیگمنت ها، پرکننده ها و خمیر رنگ، افزودنی ها، مواد آماده سازی سطوح ( فسفاته ، چربیگیر و کروماته )،مونومرها و اسیدهای چرب و موارد عمومی، مواد شیمیایی است .
همچنین در بخش ماشین آلات،تجهیزات مختلف تولید رنگ و ابزار آلات آزمایشگاهی ارایه می شود .
در بخش محصولات نیز بازدیدکنندگان شاهد انواع رنگهای ساختمانی، صنعتی، دریایی، خودروئی، پودری، ترافیک، کوره ای و هوا خشک ، پوشش های کف ، رنگ و لاکهای چرب، مرکب چاپ و ورنی ،رنگبرها و رنگ های دیگر، انواع بتونه ها ، انواع چسب های صنعتی، چوب، دوجزئی، نواری، عایقهای رطوبتی ، کامپوزیتها ،صنعت آبکاری ، سندبلاست، شات بلاست، شوینده های صنعتی ، پخش و توزیع و موارد عمومی خواهند بود.
نگاهی به قدمت صنعت رنگ در ایران نشان می دهد که اولین واحد رنگ سازی صنعتی در سال 1318 اقدام به تولید و عرضه رنگ روغــنی کارخانه ای کرد و پس از آن شرکتهای دیگر وارد این عرصه شدند.
در سال 1341 اولین محصول رنگ روغنی با استفاده از رزین الکید تولید داخل به بازار ایران عرضه شد.
رنگ پلاستیک بر پایه پلی وینیل استات برای مصارف ساختمانی نیز برای اولین بار درسال 1338 تولید و عرضه شد و پس از آن شرکتهای دیگر رنگ سازی از سال 1341 تا 1347 به تدریج، رنگ پلاستیک خود را به بازار عرضه کردند.
درر سال 1344 صنعت رنگ سازی در ایران شکل تازه ای یافت و واحدهای م ـتعددی فعالیت خود را آغاز کردند و محصولات جدیدی مانند لاکهای روی چوب، رنگهای هوا خشک و کوره ای صنعتی و رنگهای تعمیری خودرو در داخل ایران تولید و وارد بازار شد.
از اواخر دهه 50 تعداد واحدهای تولیدکننده رنگ افزایش یافت و امروز صنعت رنگ کشور با بی ـش از 350 واحد صنعتی مجاز با مجموع ظرفیت 900 هزارتن در سال تولید انواع رنگهای ساختمانی و صنعتی د رکنار صدها واحد غیر مجاز فعالیت می کنند.
صنعت تولید رزینهای مورد مصرف در رنگسازی نیز از سال 1344 در ایران آغاز شد.
امروز صنعت رزین کشور با بیش از 120 واحد صنعتی و مجموع ظرفیت 750 هزارتن در سال قادر است انواع رزینهای پلی وینیل استات و کوپلیمرهای آن، انواع رزینهای الکید و اصلاح شده آن، آمینو رزینها، انواع پلی استر غیراشباع، رزینهای اکریلیک و رزین فنولیک را تولید کند.
هر چند قدمت صنعت رنگ ایران به صورت کنونی کمتر از نیم قرن شکل گرفته است ولی رنگ در جلوه هنر ، شکوه معماری ، اعجاز نقاشان پارسی و لباس و فرش ایرانی پیشنیه ای به بلندای تاریخ این سرزمین کهن دارد.
با مروری در تاریخ رنگ و نقاشی و سایر هنرها درمی یابیم که ایرانیان در بکارگیری رنگ و نقش و نگار از کیفیت ممتاز ویژه ای برخوردار بودند و در دوران قبل و بعد از اسلام آثار گرانبهایی از خود برجای نهاده اند و با اکتشافات خود صنایع رنگرزی و رنگسازی را رونق و قوت بخشیدند.
ایرانیان قبل از صنایع رنگ و رنگرزی آگاهی داشته اند که نمونه های این هنرمندی را در یافته های باستان شناسی از آثار کهن ایران زمین می توان یافت .
اهمیت رنگ و نقش آن بعد از اسلام همچنان مورد توجه بوده است و این فن مانند قبل از اسلام رونق داشته و به تدریج کامل تر شده است.
گرچه نفوذ و تمدن آسیا و اروپا نقش اساسی در یادگیری ایرانیان از هنرهای مربوط به رنگ وجود داشته، اما این دانش با ذوق و استعداد ایرانی به صورت دانشی سنتی و فرهنگ سنتی سینه به سینه منتقل و حفظ گردیده و دستخوش تحول شده است.
پس از حمله ؟ مغول به ایران و حکومت تیموریان فعالیت رنگرزی متوقف شد، اما در اواخر این دوران، رونق اولیه به دست آمد و بعد در آغاز دوران صفویه به اوج درخشش و عظمت رسید.
عناصری که ایرانیان در رنگرزی و رنگ آمیزی بکار می برده اند، گل یا خاک رس، زاج، روناس، نیل و صمغ حاصل از درختان و پوست و میوه درختان مانند گردو و انار، کاه، حنا، برگ مو و عصاره لیمو و نظایر این ها بوده است که در زمان حاضر نیز بکار می رود که به رنگ های طبیعی شهرت دارند.
در قرن های دهم و یازدهم هجری و نیز در گوشه و کنار جهان، فرش هایی وجود دارد که شاهکار مسلم فن طراحی و رنگ آمیزی و رنگرزی ایرانیان است.
از قرن دوازدهم تا پایان قرن سیزدهم هجری، یکی از درخشان ترین ادوار در هنر رنگ و قلمکار برای ایران بوده است. نقش زدن بر پارچه به و سیله قالب از همان زمان آغاز شد و بزرگان و توانگران جامه های قلمکار فاخر می پوشیده اند. یراق و زیور اسب ها رنگین بوده و خیمه و خرگاه از پارچه پرنقش و جالب بوده است. بکار بردن پرده، پوشاندن دیوار با پارچه های قلمکار، ساختن طاق نصرت ها و گذرگاه ها با پارچه های رنگین و زیبا، زیراندازهای قلمکار و سجاده، رومیزی، بقچه نوعروسان و زنان، همه و همه نمونه هایی از مهارت هنرمندان ایرانی در صنعت رنگ و نقاشی و چپ پارچه است در کارگاه قلمکارسازی رنگ های طبیعی بکار می رفته که گیاهی بوده است. در صنایع رنگرزی پوست تا قرن نوزده میلادی، پوست های گوسفندان با رنگ های گیاهی و به رنگ های زرد شفاف، قرمز و بنفش، رنگ می شده است .
درباره ؟ رنگ کردن کاغذ، در رساله ؟ مدادالخطوط میرعلی هروی و رساله ؟ صراط السطور سخن به میان آمده و از بکار بردن دوده و صمغ عربی، مازو، حنا، برگ مورد، نشا درو زعفران ذکر شده است و در ساختن شنجرف از زاج و گل ختمی، موی سر، سبوس، برنج، گوگرد، سیماب، کبریت، آب انار، سریشم، سرکه انگور، آب ماست، دوغ، صمغ که همه مواد طبیعی است نام برده شده است.
همچنین آثار نقاشان برجسته ایرانی و هنر نمایی رنگ کاران در کاشیهای الوان در معماری زیبای ایرانیان نشان دهنده استفاده بهینه از عنصر رنگ در این آثار است.
هفتمین نمایشگاه بین المللی مواد شیمیائی ،رنگ ، رزین و پوششهای صنعتی همزمان با هشتمین نمایشگاه اصفهان پلاست از پنجمتا هشتم مردادماه سال 1390 در محل برگزاری نمایشگاههای بین المللی استان اصفهان برگزار می شود.
546/1042 شماره 025 ساعت 10:13 تمام
۰ نفر