۲۷ اردیبهشت ۱۳۹۰، ۰:۰۱
کد خبر: 7111070
T T
۰ نفر

روابط عمومی سازمانها / کارکردها و چالش ها

۲۷ اردیبهشت ۱۳۹۰، ۰:۰۱
کد خبر: 7111070
روابط عمومی سازمانها / کارکردها و چالش ها ..................................................
خبرگزاری جمهوری اسلامی 90/02/27 فرهنگی.روابط.عمومی.مازندران نوشهر - روابط عمومی ها، پل های ارتباطی نهادها و سازمانها با دنیای بیرون به شمار می روندو به اعتقاد شماری از کارشناسان، تعریف نشدن جایگاه واقعی روابط عمومی ها ، مانع بروز کارکرد اصلی این مجموعه ها شده است.
به نظر می رسد که اولین مجموعه کارکردی با عنوان روابط عمومی در سال 1327 در شرکت نفت ایران شکل گرفته باشد و این درحالیست که نخستین مراکز و دفاتر با عنوان روابط عمومی در جهان در دهه اول قرن بیستم در آمریکا ایجاد شده است .
در دنیای امروز ، روابط عمومی نهادی قوی در ارزیابی و تقویت برنامه ها و پیش برد اهداف سازمان ها تلقی می شود و مدیران بخش های مختلف جویای روابط عمومی هایی هستند که آنان را در طراحی روش های معقول و تعیین خط مشی های مرتبط با آینده یاری رساند.
در حال حاضر اغلب مراکز با کارکرد ارتباطی و روابط عمومی در ایران به صورت غیر تخصصی است و فعالیت هایی نظیر بزرگداشت مناسبت های تقویمی را وظیفه خود می دانند ،هرچند برخی از این مراکز و دفاتر اشکالی از عملکردهای تخصص گرایانه را نیز در کارنامه خود دارند و سعی می کنند وظایف متنوع روابط عمومی ها را شناسایی و به اجرا در آورند.
با این حال بیشتر روابط عمومی ها به دلایلی از جمله فرهنگ غلط سازمانی و تعریف نشدن جایگاه واقعی آن در سازمان ها با مشکلاتی متعددی مواجه اند که بر عملکرد آنان در ایفای مسوولیت ها تاثیر منفی می گذارد.
مسوول روابط عمومی سازمان جهاد کشاورزی استان مازندران در این باره به ایرنا می گوید: مشکلات روابط عمومی ها اختصاص به یک اداره خاص ندارد و می توان گفت اصولا ضرورت وجود روابط عمومی، هنوز به صورت فراگیر درک نشده است.
حسن حسین نژاد می افزاید: البته شاید کوتاهی از خود روابط عمومی ها هم باشد که نتوانسته اند جایگاه واقعی خود را نشان دهند.
وی یک علت دیگر در کم خاصیتی و تا حدودی خنثی بودن این مجموعه ها را ، ورود افراد غیر متخصص به ساحت روابط عمومی ها دانست که باعث شده کار در این مجموعه ها بر اساس و اصول تخصصی و علمی شکل نگیرد .
حسین نژاد از روابط عمومی به عنوان هنر هشتم یاد می کند وبا جوان دانستن این هنر در ایران ، می گوید : کار در روابط عمومی را می توان سهل و ممتنع یا سخت و آسان تلقی کرد ، به این صورت که اگر کسی بخواهد در روابط عمومی به خوبی و بر اساس اصول کار کند، کار سختی است و کسی که به این کار رغبت ندارد و وظایف خود را به درستی انجام ندهد، شغل آسانی تلقی خواهد شد .
مسوول روابط عمومی سازمان جهاد کشاورزی استان مازندران درباره توقعات مدیران از روابط عمومی تصریح کرد : در این مجموعه تقاضاها و توقعات دو طرفه است و البته حفظ توازن کار دشواری است زیرا از یک طرف باید خواست مردم تامین شود و از طرف دیگر باید دستگاه مربوطه را برای پاسخگویی به تقاضاهای مردم آماده کنیم که به هرحال ایجاد این توازن و برقراری هماهنگی های لازم نیاز به ظرافت های خاصی دارد.
وی نقش فناوری و تجهیزات را در این بخش بسیار مهم دانست و با اشاره به دفتر روابط عمومی نهاد متبوع خود ،اظهار داشت : پایگاه اینترنتی این نهاد فعال و اطلاعات و اخبار آن به روز است و برای اطلاع رسانی از پیامک نیز استفاده می کنیم.
حسین نژاد اضافه کرد : در این فرایند بخشی از توانایی اشخاص در روابط عمومی، ذاتی است و بخشی هم اکتسابی محسوب می شود و بقیه نیز مربوط به امکانات و تجهیزات است.
وی با اشاره به ارتباط خوب سازمان خود با رسانه ها و نشریات کشوری و محلی گفت: سعی می کنیم در حد بضاعت خود با آنها تعامل داشته باشیم و مسائل حاشیه ای را در نظر نگیریم.
کارشناسان روابط عمومی می گویند : روابط عمومی نقش های گوناگونی در جایگاه های متفاوت و شرایط متمایزاز یکدیگر ایفا میکند. اما دو نقش تفکیک پذیر آن در ارتباطات درون سازمانی و برون سازمانی از میان سایر نقش ها نمایانتر و مهم تر است.
هنر روابط عمومی این است که بتواند امکانات و شرایط محیط بیرونی را تشخیص دهد و آنان را با امکانات درون سازمان پیوند دهد و اجرای فرمان های درون سازمانی را تسهیل کند و در نهایت ارتباط سازمان را با بیرون از آن، به درستی برقرار سازد؟ که در این زمینه اولین قدم، شناخت محیط و سازمان مربوط است و منظور از این شناخت، شناسایی و بررسی نقاط قوت و ضعف سازمان است.
مسوول روابط عمومی اداره کل تبلیغات اسلامی استان مازندران گفت : یکی از وظایف مهم ما، انعکاس نقاط ضعف و قوت به مدیران و همکاران است تا کاستی ها بر طرف و نقاط قوت تقویت شود.
محمدرضا فلاح نیا در گفت و گو با ایرنا افزود : اگر روابط عمومی نباشد نهادی هم وجود نخواهد داشت زیرا انعکاس فعالیت ها با روابط عمومی است و بدون آن، مردم از کارهای انجام شده بی اطلاع می مانند.
وی تصریح کرد : پیش تر نگاهم به روابط عمومی عام بود نه تخصصی ولی اکنون حرفه ای تر به مساله می نگرم.
فلاح نیا کسب تجربه و دانش را برای مسوول روابط عمومی لازم دانست و گفت : من در موارد مورد نیاز، هم از تجربه همکاران استفاده می کنم و هم مقالات و مطالب مرتبط را می خوانم و از تجربیات مسوول قبلی روابط عمومی استفاده کردم.
وی ابتکار و خلاقیت از کارهای ضروری هر روابط عمومی دانست و گفت : سعی این است که کاری ابتکاری مربوط به نیاز جامعه در حوزه فعالیتم انجام دهم.
مسوول روابط عمومی اداره کل تبلیغات اسلامی مازندران بر ضرورت اطلاعات گسترده اعضای روابط عمومی ها تاکید کرد و گفت : سعی می کنم با آموختن روش های جدید، در کار خود تغییر و تحول صورت دهم تا جذابیت آن بشتر باشد.
فلاح نیا تعامل روابط عمومی نهادش را با رسانه ها گروهی خوب توصیف کرد.
محققان علوم ارتباطات عقیده دارند : روابط عمومی کارآمد با اقدامات موثر و فراگیر، هم با کارکنان داخل سازمان و هم با مردم که از بیرون نظاره گر فعالیت ها هستند ارتباط خوبی برقرار می کند.
به گفته آنان، راه اندازی قفسه های رایگان اطلاعات برای کارکنان، برگزاری نمایشگاه برای آنان، انتشار نشریات ادواری داخلی، اجرای برنامه های بازدید برای کارکنان و خانواده های آنان، برگزاری جلسات گفت و گو و بحث آزاد بین کارکنان و مدیر، نظرسنجی درباره موضوعات درون سازمان و اقداماتی از این دست، از جمله کارهایی است که روابط عمومی ها می توانند برای تثبیت موقعیت حرفه ای خود انجام دهند.
مسوول روابط عمومی و امور بین الملل معاونت مناطق مرطوب و نیمه مرطوب سازمان جنگل ها ، مراتع و آبخیزداری کشور گفت : در دنیای امروز بدون گردش آزاد و به موقع اطلاعات نمی توان زندگی کرد.
داریوش بیات در گفت و گو با ایرنا افزود : کارشناسانی که به طور پیوسته مشغول کارهای فنی خود هستند باید از اطلاعات و آمار جدید و دقیق مطلع باشند و تهیه و عرضه چنین اطلاعاتی در محیط اداره، وظیفه روابط عمومی است.
وی بیان داشت : برای مثال کارشناسان جنگل در این سازمان باید از آخرین آمار و مقاله هایی که دارای اطلاعات پایه در مورد جنگل هستند با خبر باشند به همین دلیل ما در روابط عمومی بعد از تهیه این مقالات، آنها را در شبکه رایانه ای داخلی اداره در دسترس همگان قرار می دهیم.
به گفته بیات پایگاه های اینترنتی معتبر داخلی و خارجی دارای مقالات بسیار ارزشمندی هستند که روابط عمومی می تواند با جستجوی هوشمندانه در آنها و یافتن موارد مورد نیاز، کارکنان را در رسیدن به اهداف سازمان، آگاه تر و مجهزتر کند.
مسوول روابط عمومی و امور بین الملل معاونت مناطق مرطوب و نیمه مرطوب سازمان جنگل ها ، مراتع و آبخیزداری کشور یادآور شد: تاکید بر جستجوی هوشمندانه برای این است که هر مطلبی ارزش خواندن ندارد و روابط عمومی ها باید از عرضه فله ای و حساب نشده مطالب به همکاران اجتناب کنند و قدرت تشخیص مقالات علمی و شبه علمی و اولویت بندی آنها را داشته باشند.
بیات تصریح کرد : مسوول روابط عمومی باید تا حد مورد نیاز با زبان خارجی ، به ویژه انگلیسی، آشنا باشد تا بتواند بعضی از مقالات علمی را ترجمه کند و موجب افزایش توان علمی کارکنان شود.
وی تاکید کرد : روابط عمومی نباید خود را در چارچوب مناسبت های روزمره و نصب پارچه نوشته و نظایر آن محبوس کند بلکه باید بازویی توانمند و نقطه اتکای دیگران باشد.
کارشناسان می گویند: روابط عمومی کارآمد،روابط عمومی است که با سازمان دهی مناسب تشکیلاتی و مدیریت علمی در قالب برنامه عمل مشخص، ضمن رعایت اصول اخلاقی و حرفه ای روابط عمومی و عرضه اطلاعات مشاوره ای به مدیر سازمان برای نفوذ در افکار عمومی و هدایت آن، به شکل اصولی رسانه ها را در خدمت بگیرد و به اصل اطلاع یابی اهمیت ویژه دهد و از طرفی با توسعه فعالیت های نظرسنجی و ارتباطات مردمی و تولید فرآورده های فرهنگی سعی کند مبادله پیام را بین سازمان و مخاطب دو سویه کند و بازخورد لازم را ایجاد کند.
روابط عمومی از این طریق است که آثار کلان و تا؟ثیرگذار مثبت، در سازمان و برنامه های توسعه ملی ایجاد می کند و با گرایش بیشتر به سمت مردم، به صورت یک نهاد مدنی حامی و پاسدار افکار عمومی در می آید. ک/4 7517/621/402/506 شماره 140 ساعت 15:28 تمام
۰ نفر