نان به عنوان قوت روزانه مردم از کیفیت نامطلوبی برخوردار است
#
مشهد ، خبرگزاری جمهوری اسلامی 20/08/81
صاحب نظران صنعت نان کشور می گویند: صنعت نان به عنوان قوت روزانه مردم
بدلیل مشکلات جدی از کیفیت بسیار پایینی و نامطلوبی برخوردارست.
برخی عقیده دارند ارزانی "نان" در ایران باعث ضایعات فراوان و بی توجهی
نانوایان و مصرف کنندگان شده است.
از دید کارشناسی نیز برخی عقیده دارند، عدم آموزش و نداشتن اطلاعات علمی
متصدیان نانوایی ، پایین بودن سوددهی ودرآمداین صنف،مشکلات بیمه ای کارگران
و مشگلات بهداشتی باعث شده تانانواییهاتمایلی به بالابودن کیفیت نان نداشته
باشند.
دراین زمینه نظرات مسوولان اتحادیه نانوایان مشهد ، کارشناسان و چند تن
از متصدیان واحدهای صنفی از وضعیت عرضه آرد، پخت نان موجودگله مند هستند.
رئیس اتحادیه نانوایان مشهد می گوید: امروز صنعت تولید نان در کشور با
مشگل جدی رو به رو است و شیوه های پخت بصورت مطلوب انجام نمی شود.
"سید محمد رضوی"می افزاید: برای اصلاح و تحول در سیستم پخت، تولید و عرضه
نان ، همکاری وزارتخانه های بهداشت و درمان، بازرگانی و صنایع ضروری است.
"سید جعفر خلیلی" نایب رییس اتحادیه نانوایان مشهد هم اظهارمی دارد: تا
زمانی که شیوه های جدیدی برای بالابردن درآمد متصدیان نانوایی و آموزش آنها
و تجهیز نانوایی هابه سیستم های علمی صورت نگیرد ، این مشکلات باقی است و
کارهای نظارتی نیز چندان نتیجه بخش نخواهد بود.
"سید جعفر خلیلی"گفت : قیمت نان بصورت منطقه ای در تمام نقاط کشور با
مسوولیت نمایندگان سیاسی دولت ، فرمانداران، استانداران، نمایندگان مجامع
امور صنفی و اتحادیه نانوایان هر ساله با افزایش سطح دستمزد وهزینه سوخت
تعیین می شود.
نایب رییس اتحادیه نانوایان مشهد افزود:در حال حاضر قیمت آرد کمتر از 7
درصد از ارزش قیمت تمام شده نان است ، و قیمت نان هیچ ارتباطی با افزایش
قیمت آرد ندارد ، بلکه بیشتر تابع تصمیماتی است که در کشوراتخاذ می شود.
وی اشاره کرد: مثلا" قوانین مجلس در مورد سوخت و یاقوانین شورای عالی کار
در خصوص حداقل دستمزد به طور مستقیم بر قیمت نان تاثیر می گذارد.
قربانی یکی از مسوولان فرمانداری مشهد نیز گفت : افزایش قیمت نان برای
تامین هزینه های جاری نانوایی هاست مکانیزم قیمت گذاری نان در سال به گونه
ای است که نانوا مکلف است کیفیت نان را بالا ببرد.
وی استفاده از خمیرمایه به جای جوش شیرین بالابردن وزن چونه نان و استفاده
از ماشین آلات جدیدی بالابردن کیفیت نان برشمرد.
قربانی گفت : با تغییر قیمت نان به همان میزان در چونه نان افزایش وزن
صورت گیرد.
دکتر "محسن خوشرو" رییس مجتمع آموزشی بهداشتی اصناف مشهد گفت:برای تهیه
نان مرغوب و بهداشتی باید حتی المقدور از آرد کامل ، یعنی آردی که سبوس
و جوانه آن جدا نشده ، استفاده کرد.
وی گفت : با جداکردن سبوس و جوانه، ارزش غذایی آرد در نتیجه ارزش غذایی
نان تولیدی به شدت کاهش می یابد.
وی می افزاید : یک سوم جامعه مااز کم خونی ناشی از فقر آهن رنج می برند ،
و این ناراحتی در بین زنان و کودکان شیوع بیشتری دارد.
دکتر خوشرو ، استفاده از جوش شیرین دبی کربنات سیم در نان به ویژه نان
هایی که دارای ذرات سبوس است ، مضر دانست ، وافزود: موجب باقی ماندن یون
فتیات می شود.
وی توضیح داد: "یون فتیات" با آهن و کلسیم ترکیب شده و عوارض کمبود این
عناصر در بدن با کم خونی و پوکی استخوان ظاهر می شود ، و عوارض دیگر بی
کربنات سدیم یا جوش شیرین ایجاد یا تشدید تشنج در کودکان و نیز ضعف عضلانی
، خستگی و عوارض افزایش یون سدیم خون محسوب می شود.
یک عضو هیات مدیره اتحادیه نانوایان مشهدمی گوید:جهت حفظ سلامت و ارتقای
بهداشت واحدهای نانوائی جوش شیرین کلا" حذف و برای تمام واحدهای نانوائی
ها در مشهد آردخانه و سرویس بهداشتی ایجاد شده است.
وی می افزاید : باهمکاری مجمع امورصنفی تولیدی واتحادیه معماران بهسازی
واحدهای نانوایی قدیمی را شروع نموده ایم.
حسین محمدزاده متصدی یک واحد نانوایی مشهد ،می افزاید : فعالیتهای کاری
یک نانوایی مشخص است ونانواییهابا توجه به زنجیره و چرخه کاریشان در اوقات
غیرکاری می توانند، خمیر را قبل پخت با خمیر مایه آماده کنند.
ع.م/12م ا/01