۸ آذر ۱۳۸۹، ۰:۰۱
کد خبر: 6534589
T T
۰ نفر

رییس جمهوری تاجیکستان:

۸ آذر ۱۳۸۹، ۰:۰۱
کد خبر: 6534589
رییس جمهوری تاجیکستان: نیروگاه سنگ توده 2 آغاز همکاری ایران و تاجیکستان در ساخت نیروگاههاست ..................................................
خبرگزاری جمهوری اسلامی 89/09/08 اقتصاد.تاجیکستان.ایران.سد سنگ توده 2 دوشنبه - رییس جمهوری تاجیکستان گفت: فکر می کنم ساخت نیروگاه سنگ توده 2 آغاز همکاریهای ما در ساخت نیروگاههای آبی است و شرکتهای مشترکی که ایجاد کرده ایم، طرح ساخت چند نیروگاه دیگر 150، 200 و 300 کیلوواتی را در دست دارند.
امامعلی رحمان در پایان مراسم تغییر مسیر رود وخش به سوی سد و نیروگاه ساخت ایران سنگ توده دو در گفت و گو با خبرنگاران ایرنا و واحد مرکزی خبر تاکید کرد: این سد و نیروگاه پس از بهره برداری نزدیک به یک میلیون کیلو وات برق در سال تولید می کند که چون ما در تامین مداوم برق اهالی کشور مشکل داریم، این امر امکان می دهد در فصل زمستان تا چهار ساعت بیشتر برق آنها را تامین کنیم .
وی افزود: با این حال در فصل تابستان حجم اضافه برق تولیدی ما بیش از پنج میلیون کیلووات ساعت می شود که مجموعا به اندازه کل تولید نیروگاههای سنگ توده 1 و دو است و ما توافقنامه سه جانبه ای با ایران و افغانستان امضا کرده ایم که یک خط فشار قوی انتقال برق 500 کیلو واتی بسازیم که باید کار ساحت آن را هم آغاز کنیم.
به گفته رییس جمهوری تاجیکستان، بدین ترتیب چون فصل تابستان در ایران اوج استفاده برق است، خواهیم توانست در بهار و تابستان برق به ایران صادر کنیم که هم برای تاجیکستان سود دارد و هم برای اقتصاد ایران مفید است.
امامعلی رحمان در بخش دیگری از این گفت و گو درباره اهمیت نیروگاه سنگ توده 2 برای تاجیکستان و چگونگی پیشرفت کار ساخت آن، با گفتن اینکه نیروگاه برای تاجیکستان مانند آب و هوا ضروری است افزود: من بار دوم است که در ظرف یک سال به اینجا آمده ام و این اشاره ای به این نکته است که رییس جمهوری توجه نخستش به هر چه زودتر تمام شدن این پروژه است و حالا کارهای ساختمانی بهتر شده است.
وی ادامه داد: در دیدارهایی که من با رییس جمهوری ایران داشتم، به وزیر نیروی ایران در این باره سفارش کردم و وزیر نیرو ی ایران نیز برای بار پنجم یا ششم در ظرف یک سال گذشته است که درباره پیشرفت کار این بنا را پرس و جو می کند و قصد ایران این است که پروژه هر چه زودتر به اتمام برسد.
رحمان همچنین گفت: با تغییر اقلیم و بالارفتن نرخ سوختهای فسیلی در جهان، بهای تولید نیروی برق با این سوختها بالا می رود و کشورها نمی توانند صنایع خود را با این برق گران قیمت گسترش دهند.
به گفته وی، همچنین از نظر اکولوژی نیز جامعه جهانی به استفاده از انرژیهای نوین پایدار مانند نیروهای آب، باد و خورشید روی آورده است زیرا نیروگاههای با سوخت فسیلی کربن را در فضا را افزایش می دهند و سبب آلودگی محیط زیست و گرم شدن هوا می شوند.
رییس جمهوری تاجیکستان گفت: علاوه بر اینها در تاجیکستان بیش از 14 هزار یخچال طبیعی هست و بیش از 60 درصد منابع آبی آسیای میانه را در اختیار دارد و بنابر این ما بیش از 99 درصد انرژی خود را از آب به دست می آوریم ولی زیان می بینیم زیرا در ظرف 30 سال اخیر بیش از یکهزار یخچال طبیعی آب شده و از بین رفته اند .
رحمان افزود: این یخچالها سرچشمه آب در آسیای مرکزی هستند و اگر همین روند ادامه یابد، ظرف 40 یا 50 سال شماره آنها به نصف می رسد که یک آسیب جدی برای کشورهای منطقه است.
مراسم تغییر مسیر اصلی رود وخش و انحراف تمامی آب آن به سوی سد و نیروگاه برق آبی سنگ توده 2 که توسط شرکت ایرانی سنگاب در حال ساخت است، ظهر روز یکشنبه، با حضور امامعلی رحمان رییس جمهوری تاجیکستان و مجید نامجو وزیر نیروی جمهوری اسلامی ایران برگزار شد.
در این مراسم رییس جمهوری تاجیکستان بطور نمادین فیوز انفجار دیواره خاکی مجرایی را فشرد که مسیر رود وخش از آن به سوی سد و نیروگاه سنگ توده 2 تغییر می یابد.
90 درصد عملیات ساختمانی سد و نیروگاه سنگ توده دو در 180 کیلومتری جنوب شرقی دوشنبه پایتخت تاجیکستان به انجام رسیده و شرکت سنگاب درتلاش است این نیروگاه در شهریور 1390 همزمان با بیستمین سالگرد استقلال این کشور به بهره برداری برسد.
این سد و نیروگاه طبق قرارداد باید در بهمن 1390 آماده بهره برداری شود اما به درخواست رییس جمهوری تاجیکستان قرار است این مهم در شهریور 1390 همزمان با بیستمین سال استقلال این کشور صورت پذیرد.
ارزش قرارداد ساخت این سد و نیروگاه 220 میلیون دلار است که سهم تاجیکستان 40 میلیون دلار بوده و جمهوری اسلامی ایران نیز 180 میلیون دلار در این پروژه سرمایه گذاری کرده که قرار است با 12 سال فروش برق این نیروگاه توسط شرکت سنگاب و نیز بصورت وام درازمدت از سوی تاجیکستان بازپرداخت شود تاجیکستان هم اکنون در فصل سرما با کمبود شدید برق مواجه است و امیدوار است پس از اتمام و بهره برداری از این پروژه بخش بزرگی از کمبود برق خود را حل کند.
آساق 1184**305**شبک شماره 003 ساعت 09:22 تمام
۰ نفر