۲۴ مرداد ۱۳۸۶، ۰:۰۱
کد خبر: 4795304
T T
۰ نفر

" سریشم پزی " حرفه ای قدیمی در مهریز استان یزد است

۲۴ مرداد ۱۳۸۶، ۰:۰۱
کد خبر: 4795304
..................................................
یزد ، مهریز ، خبرگزاری جمهوری اسلامی 23/05/86 داخلی.اقتصادی..سریشم سازی .
" سریشم پزی " حرفه ای قدیمی درشهرستان مهریز استان یزد است که همچنان به حیات خود ادامه می دهد.
پیشینه تولید سریشم ، به ده ها سال قبل باز می گردد که نسل به نسل ادامه یافته و تا امروز در برخی از مناطق مهریز تولید می شود.
سریشم ، نوعی چسب با منشاء حیوانی و تحت نام ژلاتین که از پروتئین کلاژن تهیه شده و در یکسری مواد ضایعاتی کارخانجات سالامبورسازی، پوست ، استخوان و تاندونها یافت می شود.
سریشم حیوانی و ژلاتین از یک دسته اند بطوریکه آنها به یک شیوه و از یک نوع ترکیب ماده خام تولید می شوند.
در تولید سریشم حیوانی می توان از مواد خامی شامل " لش " و " اشبالت " ( ضایعات کارخانجات سالامبور و چرم سازی ) ، دم و پاچه ، تراشه و کاچو ( سرقیچی چرم های گاوی ) استفاده کرد.
مواد مذکور ، طی پروسه ای خاص و با درصدهای مختلف و مشخص ، با آب آهک شستشو داده شده ، سپس در پاتیل های روباز بزرک در درجه حرارت معین می پزند و پس از تخلیه و آبگیری با روش جوشاندن و تبخیر آب اضافی ، محلول غلیظ تر در ظروف مخصوص ریخته شده تا سرد شود و بعد به حالت ژله ای تبدیل گردد.
پس ازاین مراحل،محصول ژله ای لایه لایه و بریده شده و در مجاورت هوا قرار می گیرد تا بطور کامل خشک شود.
به گفته رییس اداره صنایع روستایی جهاد کشاورزی مهریز ، سالانه افزون بر دو هزار تن سریشم طبیعی توسط واحدهای سنتی و نیمه مکانیزه سریشم پزی این شهرستان تولید و به بازار مصرف عرضه می شود.
" احمد مظفری " روز سه شنبه در گفت وگو با خبرگزاری جمهوری اسلامی افزود: این میزان سریشم ، توسط 63 واحد تولیدی منطقه بدست می آید.
وی اضافه کرد: 90 درصد از سریشم تولیدی این شهرستان مازاد بر مصرف است که به سایر مناطق کشور ارسال می شود.
مظفری خاطرنشان کرد: صنعت سریشم پزی با بیش از یک قرن سابقه در کشور است که در این شهرستان تولید انبوه می شود.
وی اظهار داشت: سریشم که به عنوان نوعی چسب در صنایع مختلف کاربرد دارد طی مراحلی از بازیافت اضافه چرم و ضایعات دام بوجود می آید.
مظفری ، از روستاهای هرفته و سریزد با اشتغالزایی 250 نفربه عنوان مراکز عمده تولید سریشم شهرستان مهریز نام برد.
وی ، تصریح کرد: وجود نداشتن بازار مناسب ، نوسان قیمت ، هزینه های بالای تولید و مشکل نقدینگی از مشکلات اصلی سریشم پزان منطقه است.
به گفته مظفری ، تبدیل واحدهای سنتی سریشم پزی به مکانیزه و نیمه مکانیزه برای افزایش تولید ، مهمترین اولویت این اداره در حمایت از صنعت بومی و منحصر به فرد سریشم است.
روستاهای سریزد و هرفته با دو هزار نفر جمعیت در بخش مرکزی و جزء دهستان خورمیزات مهریز هستند.
شهرستان مهریز با 50 هزار نفر جمعیت در 30 کیلومتری جنوب شهر یزد واقع شده است. ک/4 7536/ 1027 /546 شماره 059 ساعت 09:35 تمام
۰ نفر