صادرات مجدد زعفران ایرانی از افغانستان/ پیش بینی تولید 360 تن زعفران در سال جاری

تهران - ایرنا - معاون امور باغبانی وزیر جهادكشاورزی گفت: طبق گزارش های غیررسمی زعفران ایران به صورت فله ای و قاچاق به افغانستان وارد و با تعرفه صفر درصد به چین و هند صادر می شود.

«محمدعلی طهماسبی» روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی ایرنا درباره تزلزل جایگاه بازار زعفران ایران در جهان به دلیل تولید این محصول در افغانستان گفت: طبق اظهارنظر صادركنندگان، كشورهای چین و هند برای واردات زعفران از ایران تعرفه بیش از 30 درصدی در نظر گرفته اند اما زعفران افغانستان بدون هیچ تعرفه ای (تعرفه صفر درصد) به این كشورها وارد می شود.
وی تاكید كرد: هرچند افغانستان در تولید زعفران مورد حمایت كشورهای اروپایی همچون هلند و نیز چین و هند قرار گرفته است اما سطح زیركشت این محصول در افغانستان پایین است و نگرانی درخصوص رقابت افغانستان با ایران برسر محصول زعفران نداریم.
وی در عین حال یادآور شد كه صادرات مجدد زعفران از افغانستان تمام سود صادرات این محصول را به سمت افغان ها هدایت می كند كه تداوم آن می تواند به ضرر ایران در صادرات این محصول منحر به فرد باشد.
وی درباره كیفیت زعفران ایرانی در مقایسه با نوع افغانستانی آن اظهار داشت: با وجود اینكه كشت رقم زعفران در ایران مشابه رقم افغانی است، اما به دلیل شرایط آب و هوایی (اختلاف دمای شب و روز خاص مناطق كویری ) تولید زعفران ایران از لحاظ رنگ، بو و مزه از كیفیت بالاتری در دنیا برخوردار است.

* پیش بینی تولید 360 تن زعفران در سال جاری
معاون امور باغبانی وزیر جهادكشاورزی تولید زعفران امسال را 360 تن پیش بینی كرد و گفت: زعفران ایرانی از لحاظ مزه، رنگ و عطر در دنیا منحصر به فرد است و طرفداران زیادی دارد.
وی افزود: پارسال 351 تن زعفران در كشور تولید شد كه از این میزان براساس آمار گمرك جمهوری اسلامی ایران 113.5 تن به ارزش 165 میلیون دلار به كشورهای هدف صادر شده است.
طهماسبی ادامه داد: این در حالیست كه بخشی از زعفران ایرانی به شكل چمدانی و قاچاق از كشور خارج می شود.
وی اظهار داشت: طبق آمار پنج ماهه امسال تا مردادماه جاری 54 تن زعفران به ارزش بیش از 79 میلیون دلار صادر شده است.
طهماسبی علت افزایش تولید زعفران در سال جاری را شرایط آب و هوایی و كاهش خشكسالی و گرما نسبت به سال گذشته عنوان كرد.
معاون وزیر جهادكشاورزی یكی از مشكلات عمده صادرات زعفران ایران را فله ای بودن این محصول و نداشتن برندهای صادراتی برشمرد و افزود: اكنون بخش عمده ای از زعفران ایران به شكل فله ای به اسپانیا وارد می شود زیرا این كشور جزء كشورهای دارای استاندارد سازمان جهانی تجارت (WTO) است كه می تواند زعفران را با برندهای استاندارد اروپایی به مشتریان خاص خود بفروشد.

* قیمت حدود 30 میلیون ریایل هر كیلو زعفران
معاون وزیر جهادكشاورزی درباره قیمت زعفران در بازار نیز گفت: اكنون قیمت تولید هركیلوگرم زعفران در ایران بین 25 تا 30 میلیون ریال (2.5 تا 3 میلیون تومان) تعیین می شود اما زعفران نگین و سرگل با قیمت 65 میلیون ریال (6.5 میلیون تومان) به بازار داخلی و یا صادراتی عرضه می شود.
وی با بیان اینكه فصل برداشت زعفران مهر و آبان ماه است، ادامه داد: برخی كشاورزان به دلیل شرایط اقتصادی ناچار به پیش فروش این محصول در فصل برداشت هستند كه در نهایت با قیمتی كمتر محصول خود را می فروشند.
طهماسبی افزود: آن گروه از كشاورزانی كه وضعیت اقتصادی خوبی دارند، با نگهداری محصول و عرضه آن پس از فصل برداشت، زعفران را با قیمت های مناسب تری به بازار عرضه می كنند.
وی اظهار داشت: در برخی موارد حضور دلالان و واسطه گران در فصل برداشت و خرید ارزان این محصول و پس از آن عرضه زعفران در بازار گاهی موجب به هم خوردن تعادل در بازار می شود كه این امر به نفع تولیدكنندگان و مصرف كنندگان نیست.
به گزارش ایرنا، پارسال در مجموع 351 تن زعفران در سطح زیركشت 95 هزار و 125 هكتار در 23 استان كشور تولید شد كه 95 درصد این تولیدات مربوط به دو استان خراسان رضوی و جنوبی، چهار درصد این تولید مربوط به استان فارس و یك درصد تولید مربوط به اصفهان، كرمان و یزد و خراسان شمالی است.
زَعفَران گیاهی با نام علمی (Crocus sativus) از تیره زنبقیان به شمار می رود؛ سردهٔ زعفران كه ویژگی سرخوشی دارد و امروزه برخی شركت‌های دارویی اروپایی از آن به عنوان اینتگراتور ضد افسردگی استفاده می‌كنند.
زعفران گیاهی كوچك و چند ساله به ارتفاع 10 تا 30 سانتی‌متر است كه گلهای آن دارای 6 گلبرگ بنفش رنگ و در برخی واریته‌ها به رنگ گلی یا ارغوانی هستند.
از وسط برگ‌ها، ساقه گلدار خارج شده كه به یك تا سه گل منتهی می‌شود. گل‌ها دارای 3 پرچم و یك مادگی منتهی به كلاله سه شاخه به رنگ قرمز متمایل به نارنجی است. قسمت مورد استفاده این گیاه، انتهای خامه و كلاله سه شاخه است كه به نام زعفران مشهور است و دارای بوی معطر با طعم كمی تلخ است.
زعفران بسته به نوع برش به چهار شكل نگین، سرگل، پوشال و دسته به بازار عرضه می شود كه كمترین قیمت زعفران مربوط به دسته آن است.
اقتصام**9186** 2025** خبرنگار: هما همت خواه** انتشار دهنده: لیلا جودی
۰ نفر