'علی اكبر رهبری منش' روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار علمی ایرنا اظهار داشت: برخی والدین تصور می كنند این مساله به خاطر ضعف ایمنی بدن كودكان است درصورتی كه آنها به دلیل اینكه تازه به دنیا آمده و كمتر در طبیعت بوده اند، بدنشان تجربه ایمنی ندارد و ویروس ها می توانند به راحتی آنها را بیمار كنند.
** سرماخوردگی واكسن ندارد
فوق تخصص بیماری های عفونی كودكان گفت: سرماخوردگی یك بیماری است كه با تزریق واكسن های موجود نمی توان از ابتلاء به آن جلوگیری كردو واكسن های موجود با نام واكسن آنفولانزا تنها برای پیشگیری از بیماری آنفولانزا تجویز می شوند.
رهبری منش افزود: یكی از عفونت های دستگاه تنفسی كه در فصل زمستان و در دمای هوا بسیار سرد شیوع پیدا می كند، آنفولانز است كه از ویروس آنفولانزا ناشی می شود.
وی اظهار داشت: سالیانه و هر از چندگاه در پروتئین های H و N ویروس ها تغییرات كوچك و بزرگی ایجاد می شود و به این ترتیب در هرسال با یك ویروس جدید آنفولانزا روبه رو هستیم.
استفاده از واكسن آنفولانزا برای افراد پرخطر شامل افراد بالای 65 سال، افراد مبتلا به بیماری های قلبی، ریوی مزمن، دیابت، نقص ایمنی بدن، آسم، بیماران مغزی و عصبی مزمن و افرادی كه آسپرین مصرف می كنند، ضروری است و سایر افراد جامعه نیز می توانند آن را مصرف كنند.
رهبری منش تاكید كرد كه در مورد كودكان نیز به ویژه آنهایی كه در مهدهای كودك نگهداری می شوند از سن 6 ماهگی تا 6 سالگی و یا آنهایی كه دارای بیماری های پرخطر هستند، تزریق واكسن آنفولانزا ضروری است.
**سرماخوردگی نیازی به آنتی بیوتیك ندارد
عضو هیات علمی دانشگاه تهران گفت: سرماخوردگی - حتی اگر همراه با تب باشد - نیازی به آنتی بیوتیك، شربت سرماخوردگی و شربت سینه ندارد .
رهبری منش با تاكید بر اینكه والدین باید از خوددرمانی كودكان به طور جدی پرهیز كنند افزود: در بسیاری از موارد مشاهده شده كه والدین اقدام به خوددرمانی كودكان خود كرده و با خوراندن آنتی بیوتیك ها روند درمان بیماری را با پیچیدگی های خاصی روبه رو كرده اند.
به عبارت دیگر، مصرف نابجای آنتی بیوتیك ها، ویروس ها را به دارو مقاوم می كند و از سوی دیگر میكروب های مفید بدن را از بین می برد كه در این صورت با هجوم ویروس های مقاوم فرد به سرعت بیمار می شود و شدت بیماری وی نیز زیاد خواهد بود.
فوق تخصص بیماری های عفونی كودكان با بیان اینكه گاهی با مشاهده سرفه در كودكان والدین شروع به مصرف آنتی بیوتیك می كنند گفت: در صورتی كه كودكی بیشتر از 10 روز سرفه كند، این بیماری سینوزیت است و به آنتی بیوتیك نیاز دارد كه باید طبق تجویز پزشك مصرف شود.
رهبری منش با بیان اینكه عفونت های چركی نیاز به آنتی بیوتیك دارند، افزود: 80 تا 90 درصد عفونت های دستگاه تنفسی ویروسی هستند كه نیازی به آنتی بیوتیك ندارند.
** روش های مفید مقابله با سرماخوردگی
این متخصص بیماری های عفونی در مورد روش های موثر مقابله با سرماخوردگی گفت: در ابتدا باید از ابتلاء به سرماخوردگی به خصوص در افراد پرخطر جامعه و كودكان با انجام اقداماتی موثر پیشگیری كرد.
رهبری منش اظهار داشت: یكی از این اقدامات این است كه كودكان را نباید ناگهان از محیط گرم به محیط سرد وارد كرد، همچنین باید مجاری تنفسی (بینی) آنها مرتب تخلیه شود.
وی با بیان اینكه سرماخوردگی هیچ رژیم غذایی یا پرهیز غذایی خاصی ندارد افزود: مصرف غذاهای معمولی و مایعات زیاد، استراحت چند روزه و در صورت مشاهده تب، مصرف استامینوفن تنها درمان های سرماخوردگی هستند.
علمی(4)1834**1544
گزارش: ناهید شفیعی
تهران-عضو هيات علمي دانشگاه تهران گفت: سرماخوردگي مكرر كودكان نشانه ضعف دستگاه ايمني بدن آنها نيست بلكه علت آن نبود تجربه ايمني به ويژه در نوزادان است.