کد خبر: 577839 زمان مخابره: 16/4/1388 - 10:42:42
ترکيه به وقايع خونين در استان سين کيانگ چين واکنش نشان داد
آنکارا - ترکيه به رويدادهاي اخير در منطقه ترک و مسلمان نشين چين در استان سين کيانگ اين کشور که منجر به کشته شدن 150 نفر و زخمي شدن بيش از 800 تن شده است، واکنش تند نشان داد و خواهان دستگيري عاملين اين حادثه شد.
به گزارش ايرنا، حوادث خونين منطقه خودمختار اويغورنشين سين کيانگ چين بازتاب بسيار گسترده اي در ترکيه دارد و تظاهراتي در شهرهاي بزرگ اين کشور عليه آنچه که ظلم عليه ترکهاي مسلمان ايغور از سوي دولت چين قلمداد شده، صورت مي گيرد.
وزارت امورخارجه ترکيه نيز هم صدا با افکار عمومي اين کشور ، بيانيه اي در محکوميت رويدادهاي اخير در سين کيانگ صادر کرد و خواستار "تجلي عدالت" شد.
در اين بيانيه وزارت خارجه ترکيه ضمن ابراز همدردي با خانواده هاي قربانيان خواستار اتخاذ تدابير لازم براي جلوگيري از تکرار اين گونه وقايع شده است.
در اين ميان " دولت باغچه لي" رهبر حزب حرکت ملي ترکيه نيز گفت : "درگيري بايد در اسرع وقت متوقف شود.
وي خواستار اقدام فوري چين و نهادهاي بين المللي براي توقف خشونتها شد.
" نومان کورتولموش" رهبر حزب سعادت ترکيه هم از دولت آنکارا خواست تا در شکل گيري يک حرکت واکنشي جهاني به آنچه که اقدامات ظالمانه دولت چين عليه مسلمانان ايغور قلمداد کرد، پيشقدم باشد.
رهبر حزب سعادت ترکيه از اين حادثه به عنوان يک قتل عام نام برد و تاکيد کرد: در چارچوب حفظ تماميت ارضي چين، بايد شرايط حفظ حقوق و آزاديهاي اساسي هم نژادانمان تامين گردد.
" يالچين توپچو" رهبر حزب "اتحاد بزرگ" ترکيه هم از آزادگان و روشنفکران دنيا خواست وارد عمل شوند.
وي همچنين وقوع اين حوادث را بعد از گذشت فقط چند روز از ديدار "عبدالله گل" رئيس جمهوري ترکيه از آن منطقه قابل تامل ارزيابي کرد.
اکثريت جمعيت منطقه خودمختار سين کيانگ را ترکهاي مسلمان اويغور تشکيل مي دهند.
طرفداران تفکر پان ترکيسم در ترکيه مدعي هستند دولت چين در سالهاي گذشته درصد زيادي از چيني هاي نژاد " هان " را به آن منطقه کوچانده و ترکيب جمعيتي سين کيانگ را تغيير داده است.
کشته شدن دو کارگر اويغور در روزهاي گذشته باعث بروز تنش در بين اويغورها و چيني ها شد که در نتيجه آن طبق اعلام دولت چين 140 نفر کشته و 828 نفر نيز زخمي شده اند.
روز گذشته چندين تظاهرات در شهرهاي ترکيه برگزار شد.
تظاهرات استانبول و آنکارا در مقابل سرکنسولگري و سفارت چين صورت گرفت و در آن از سياستهاي پکن در قبال ترکهاي مسلمان ايغور به شدت انتقاد گرديد.
خاورم**2011**230

انتهای خبر / خبرگزاری جمهوری اسلامی (ايرنا) / کد خبر 577839