يک تحليلگر مسايل بينالمللي درباره وضع فعلي مناسبات ايران و غرب در پي صدور بيانيه ايران در پاسخ به گروه 1+5 تاکيد کرد که پافشاري ايران بر ادامه فعاليتهاي صلحآميز هستهاي و نقش کليدي ايران در حفظ ثبات منطقه،غرب را وادار کرد درخواست مذاکره با ايران و کنار گذاشتن پيششرط تعليق را ارايه دهد با اين حال ايران هيچ مذاکراتي را با هدف تعليق نميپذيرد.
|
|
در پي انتشار پاسخ جمهوري اسلامي ايران به بيانيه اخير گروه 1+5، خاوير سولانا نماينده اتحاديه اروپا در امور هستهاي طي گفتگوي تلفني با سعيدي جليلي، دبير شوراي عالي امنيت ملي ايران، اين بيانيه را در راستاي تعامل سازنده و موثر خواند.
مهدي محمدي در گفتگو با ايرنا با تاکيد بر اينکه ايران براي ورود به مذاکرات هيچ شکلي از تعليق را در برنامه خود اعمال نخواهد کرد، تصريح کرد: غرب با اين واقعيت کنار آمده است.
به گفته وي، غرب تعليق را مانعي براي آغاز مذاکره با ايران ديده است و ايران نيز در مذاکرات آتي، تعليق را نه به عنوان پيششرط و نه به عنوان هدف مذاکرات نميپذيرد.
ايران در بيانيه اخير خود تاکيد کرده است مذاکرات را در چارچوب مقررات N.P.T دنبال ميکند.
محمدي نيز در اين باره گفت: N.P.T حق غنيسازي را براي ايران به رسميت ميشناسد و طرف غربي بايد بداند مذاکرات با هدف تعليق غنيسازي از هم اکنون شکست خورده است و ايران هرگز به وضع قبلي برنميگردد.
وي با تاکيد بر اينکه "برنامه هستهاي ايران، دستور مذاکرات نيست"، خاطرنشان کرد: ايران حاضر است درباره ايجاد مناسبات جديد بين ايران و غرب مذاکره کند که طي آن ايران از ابزارهاي خود به عنوان قدرت بالفعل منطقهاي براي ايجاد ثبات بيشتر در منطقه استفاده خواهد کرد.
جمهوري اسلامي ايران در پايان بيانيه خود خطاب به 1+5 از ارايه يک بسته پيشنهادي "بهروز شده" خبر داده بود؛ به عقيده محمدي، بسته پيشنهادي ايران بر اساس تغيير در مبناي مذاکرات آتي پايهريزي شده است و ايران وارد مذاکرات بر مبناي مسايل ديگري همچون تعليق برنامه هستهاي نخواهد شد.
وي تاکيد کرد: ايران کاملا آماده است براي ايجاد ثبات در منطقه همکاري کند و به ايفاي نقش کليدي خود بپردازد.
محمدي با تاکيد بر اينکه "ايران هيچگاه گفتگو با گروه 1+5 را قطع نکرد"، افزود: گروه 1+5 به دليل مشکلات داخلي از 6 ماه پيش همزمان با جدي شدن مبارزات انتخاباتي در آمريکا و قطعي شدن اراده ايران براي رسيدن به فناوري هستهاي عليرغم تهديدها و تحريمها به بنبست رسيد.
وي ادامه داد: دولت پيشين آمريکا نيز در موقعيتي نبود که ساير کشورهاي 1+5 مايل به پذيرش توصيههاي آن باشند لذا تمام جهان به اين نتيجه رسيد که تا مشخص شدن سياستهاي جديد آمريکا در قبال ايران صبر کنند.
وي پيشقدم شدن گروه 1+5 براي مذاکره با ايران را اقدامي مثبت و در عين حال داراي ارزش "محدود" ذکر کرد و توضيح داد: ما "فقط" براي مذاکره ارزش قائل نيستيم چرا که مذاکره تنها زماني مفيد است که منجر به ارايه يک راه حل اساسي شود.
به گفته او، استقبال ايران از بيانيه 1+5 به معناي اعتقاد اين کشور بر وجود راهحل مذاکراتي براي مجموعه مسايل موجود بين ايران و غرب است.
محمدي با تاکيد بر اينکه "ايران براي مذاکرات، اصالت قائل است" افزود: جمهوري اسلامي ايران معتقد است اگر طرف مقابل برخي الگوهاي رفتاري و ذهني خود را عوض کند راهحل دستيافتني است.
وي استراتژي چماق و هويج يا راهحل دو سويه را که غرب از 6 سال پيش درباره ايران تجويز کرده بود، ناکارآمد خواند و ادامه داد: جمهوري اسلامي ايران معتقد است اعمال فشار، مذاکرات را مختل ميکند و تا زماني که طرف غربي به روش خود ادامه دهد ايران هيچ کدام از پيشنهادهاي آن را جدي نخواهد گرفت؛ چرا که فرض بر تحميل ديدگاههاي غرب به ايران است.
اين تحليلگر مسايل هستهاي با تاکيد بر لزوم تغيير رفتار غرب همزمان با ادعاهاي سابق آن، مقدمه ورود به گفتگوهاي سازنده را توقف فشارها و ايجاد فضاي همکاري دانست و در صورت تحقق اين امر، دورنماي مذاکره را "اميدوارکننده" خواند.
وي تاکيدکرد: اگر غرب مذاکره را به عنوان ابزاري براي ايجاد اجماع جهاني عليه ايران و تشديد فشارها به کار ببرد و بخواهد مجددا مواردي را که بارها از سوي ايران رد شده، روي ميز بگذارد از هماکنون بايد اين مذاکرات را "اتلاف وقت" دانست.
محمدي با تاکيد بر اينکه "غرب دست نياز به سوي ايران دراز کرده و متقاضي مذاکره است"، گفت: غرب و مشخصا آمريکا متوجه شدند از طريق فشار نميتوان ايران را متوقف کرد و حجم انبوهي از مسايل منطقهاي و فرامنطقهاي بدون لحاظ کردن ايران قابل حل و فصل نيست لذا به جلب همکاري ايران و ايجاد مناسبات دوجانبه در مسايلي چون افغانستان اقدام کردند.
وي با تاکيد بر اينکه "غرب نميتواند خود را از ارتباط با ايران محروم کند" به قطع ارتباط آنان با ايران در سال 85- 86 اشاره کرد که به دليل امتناع ايران از تعليق فعاليتهاي صلحآميز هستهاي رخ داده بود.
اين کارشناس مسايل بينالمللي ادامه داد: غرب بهدليل احساس نياز به ايران و پس از به بنبست رسيدن تمام تلاشهاي آنان براي تحميل تعليق به ايران، زمزمههايي مبني بر تعديل پيششرط تعليق سر دادند.
سيام/1961/ 1965
انتهای خبر / خبرگزاری جمهوری اسلامی (ايرنا) / کد خبر
451229